Dragoljub Đuričić uz zvukove bubnjeva ispraćen na vječni počinak

18.03.2021. | 17:22

Bubnjar Dragoljub Đuričić, koji je prije par dana preminuo od posljedica virusa korona, kremiran je i ispraćen na vječni počinak na Novom groblju u Beogradu.

Posljednjem ispraćaju u kapeli prisustvovali su njegovi bližnji, dok su se u pozadini čuli bubnjevi koje je Đuričić godinama svirao, prenijeli su beogradski mediji.

Bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je u ponedjeljak, 15. marta, u bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu od posljedica virusa korona nakon gotovo mjesec dana borbe sa infekcijom.

Prethodno mu se stanje poboljšalo i bio je skinut sa respiratora, ali je, nažalost, izgubio bitku sa bolešću u 68. godini.

Đuričić je bio jedan od najpoznatijih Crnogoraca koji živi u Beogradu, a uvršten je među 30 najboljih bubnjara na svijetu.

Čuveni muzičar je svirao u grupama “Leb i sol” i “Kerber”, te sa Đorđem Balaševićem i Zdravkom Čolićem, Goranom Bregovićem, kao i drugim poznatim izvođačima.

Đuričić je rođen 10. februara 1953. godine na Cetinju.

Muzičku karijeru započeo je tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka u Herceg Novom, gdje je sa školskim drugovima osnovao grupu “Di end” /The End/, a zatim “Krune” i “Veritas”.

Prije nego što se ozbiljno otisnuo u muzičke vode, okušao se i kao golman u vaterpolu.

Đuričić se u Beograd doselio 1975. godine i ubrzo potom priključio grupi “Ribeli”, koja je na koncertima širom Jugoslavije pratila poznate pop i rok izvođače poput Kemala Montena, Arsena Dedića, Dušana Prelevića, Biseru Veletanlić i Gabi Novak.

Karijeru je nastavio sa grupom “Mama Koko”, u kojoj je bio i Dado Topić.

Grupa je 1978. godine pratila pop pjevača Zdravka Čolića na turneji “Putujući zemljotres”.

Đuričića su potom pozvali da se pridruži “Ju grupi”, sa kojom je snimio album “Samo napred…!”, a zatim se priključio skopskom rok sastavu “Leb i sol”.

Niškom rok sastavu “Kerber”, Đuričić se pridružio sredinom osamdesetih i snimio tri studijska albuma.

Sarađivao je i sa nedavno preminulim kantautorom Đorđem Balaševićem, muzičarom Lazom Ristovskim i velikim brojem drugih umetnika.

Đuričić je ostavio značajan trag i u solo bubnjarskoj karijeri svirajući razne muzičke žanrove, kao i sa sastavom “Drams kompani”, koji je predvodio.

Učestvovao je u snimanju više od 70 albuma i odsvirao više od 6.000 koncerata.

Radio je i muziku za filmove i pozorišne predstave, a komponovao je muziku za balet “Doktor DŽekil i mister Hajd” u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bio je član Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije i držao školu bubnjeva u Beogradu.

Imao je i politički angažman, kada su njegovi udarci palica u doboš odzvanjali ulicama gradova u Srbiji tokom protesta devedesetih protiv vlasti Slobodana Miloševića.

Đuričić je bio otac sinovima Milanu i Andriji.