Dom nobelovca u novom ruhu! Nakon rekonstrukcije otvorena kuća Ive Andrića u Herceg Novom

10.04.2021. | 14:16

Kuća nobelovca Ive Andrića u Herceg Novom otvorena je, nakon rekonstrukcije, umjetničkim programom “Andrić u Novom”.

U godini kada se obilježava 60 godina od dodjele Nobelove nagrade Andriću otvaranje kuće započelo je monodramom “Na Drini ćuprija”, dramskog umjetnika Tihomira Stanića.

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić, koji je sinoć otvorio kuću Andrića i njenu stalnu muzejsku postavku “Andrićeve novske staze, lica i predjeli”, rekao je da su simbolički vratili Andrićev lik i djelo u grad, kojeg je sam pisac izabrao za svoj dom.

“Naša je želja da svako ko živi u Herceg Novom ili u njega dođe zna zašto je Andrić bitan našem gradu, državi, cijelom regionu i svijetu, te šta je velikog pisca i diplomatu privuklo novskim ulicama i trgovima. To je misija Andrićeve kuće i ne sumnjam da će biti ispunjena u potpunosti”, naglasio je Katić.

Revitalizaciju je finansirala dijelom opština Herceg Novi, dok je drugi dio sredstava obezbijeđen iz fondova Evropske unije u okviru projekta prekogranične saradnje.

Autori postavke su Vladimir Roganović, rukovodilac Stručnog tima za revitalizaciju kuće, i istoričar književnosti Tatjana Korićanac, koja je više od 30 godina bila rukovodilac Spomen-muzeja Ive Andrića u sastavu Muzeja grada Beograda.

Otvaranju kuće Andrića prisustvovali su ministar prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić i konzul-žeran Srbije Zoran Dojčinović.