“Dok se ne jave pijetli”: Branislav Ilić objavio zbirku pjesama

05.03.2021. | 12:15

Pjesnik sa Pala Branislav Ilić objavio je novu zbirku pjesama “Dok se ne jave pijetli”, za koju kaže da je prkos smutnom i nesigurnom vremenu u kome ljudi danas žive.

“Moji stihovi su i prisjećanja na vremena kada je oko nas bujao čist i nezatrovan život, prepun duše i životnog zanosa”, istakao je Ilić za Srnu.

Pjesnik i književni kritičar Mićo Cvijetić rekao je da zbirka “Dok se ne jave pijetli” predstavlja svojevrsni nastavak njegove autobiografske poezije, protkane autentičnim doživljajima, evocirane i dodatno osvježene imaginacijom.

“U najupečatljivijem, istoimenom uvodnom ciklusu posebnu pažnju privlače pesme izgubljene nade, egzistencijalne, duhovne i patriotske intonacije. Ilić peva o izopačenom alavom svetu, velikoj crnoj rupi i svedočanstvima sveopšte apokalipse”, naveo je Cvijetić u pogovoru pomenute zbirke.

Prema njegovim riječima, Ilić se u svojim pjesmama bavi i “đavoljim poslovima”, podvalama i prevarama, pa kaže: “Sve ja znadem ko nam konje krade, ali ne znam ko ulare skida”, da bi potom uzvišenim tonom krenuo u patriotsko pjevanje, koristeći se simbolima srpskog ratovanja, stradanja i dizanja iz pepela.

Cvijetić je rekao da je Ilić posebnu pažnju posvetio legendarnom srpskom hirurgu Miodragu Laziću, čarobnom vidaru koji je zacjeljivao skorije srpske rane u pjesmi “Nekrolog za junaka”.

On je naveo da je autor zbirke uspio da putem svojih stihova napravi lirski most koji povezuje kosovskometohijske stradalnike, sirijske izbjeglice i srpsko nacionalno i pravoslavno uspenje u Crnoj Gori, a u njoj su “ugnijezdili” i pjesnički pasaži nekadašnje jave i snova, nada i iluzija.

“Na valerima prolaznosti i prolaznog, dobrim delom je utemeljena ova poezija, locirana na osvojeni životni prostor i krug, vreme i iskustva pesnika”, zaključio je Cvijetić.

Branislav Ilić rođen je 1957. godine na Palama, a gimnaziju i Fakultet političkih nauka završio je u Sarajevu, nakon čega veći dio svog radnog vijeka provodi u medijima.

Bio je jedan od osnivača i direktora Novinske agencije Republike Srpske – SRNA, gdje je i danas zaposlen, a u međuvremenu bio je i direktor Televizije Kanal S, te Radio-televizije Istočno Sarajevo.

Do sada je objavio knjige pjesama “Da sjećanja ne sagore”, “Iskre” i “Put prema izgrevu sunca”.

Oznake: Pjesme, Zbirka