Dodjelom nagrada završen XXII Teatar fest “Petar Kočić” 2019.

08.06.2019. | 22:49

Dodjelom nagrada i izvođenjem predstave “Ciganski kabare” u čast nagrađenih, u subotu 8. juna završen je ovogodišnji XXII Teatar fest “Petar Kočić” 2019.

Predstava “Tartif”, reditelja Igora Vuka Torbice, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, proglašena je za najbolje pozorišno ostvarenje 22. Teatar festa Petar Kočić.

Komadom “U čije ime”, Narodnog pozorišta Niš završen je takmičarski dio programa Teatar festa koji je trajao od 2. juna.

Stručni žiri u sastavu, Luka Kecman, teatrolog, Selimir Radulović, književnik i Miloš Latinović, direktor Bitef teatra nagradu za najbolji dramski tekst dodijelili su komadu “U čije ime” autora Aleksandra Mihailovića u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Niš.

U duhu i na tragu dramske poetike Ljubomira Simovića, Mihailović je još jednom podsjetio na sudbinu umjetnika u turobnim vremenima i na vječno pitanje da li muze treba da ćute, dok topovi grme, navedeno je u saopštenju žirija.

Za najboljeg glumca Festivala proglašen je Saša Torlaković za ulogu Tartifa u istoimenom komadu. Za najbolju glumicu festivala proglašena je Hana Selimović za ulogu Dorine u predstavi Tartif.

Izuzetnim glumačkim sredstvima, kontrolisanom ekspresijom, u igri prije svega, Selimovićeva je dočarala lik kompleksne žene koja je spremna na rušenje svega postojećeg da bi se ostvarila njena istina, navedeno je u saopštenju.

Žiri 3. međunarodnog festivala monodrame mladog glumca, u sastavu Duško Ljuština, Vladimir Đurićić i Dževdet Tuzlić za najbolju predstavu festivala proglasili su monodramu “Pometnje pitomca Terlesa”, u izvođenju Marka Todorovića.
Nagrada RTRS “Korak u hrabrost” ove godine dodijeljena je komadu “Tartif”, reditelja Igora Vuka Torbice.

“Ciganskim kabareom” autorke Ljiljane Stjepanović večeras je i zvanično zatvoren 22. Teatar fest Petar Kočić.

 

Izvor:(RTRS)