Dobitnik priznanja: Filmu “Nečista krv” pripala laskava nagrada za najbolji scenario

19.08.2021. | 12:10

Film “Nečista krv – Greh predaka” Milutina Petrovića donio je prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji scenaristi Vojislavu Nanoviću i autoru adaptacije scenarija Mileni Marković.

Priznanje je dodjelio žiri koji čine Ivana Vujić, Aleksandar Đaja i Radoslav Zelenović, a u obrazloženju odluke stoji da je ovaj scenario “izvanredna freska likova Bore Stankovića, kao i slika srpskog patrijarhalnog mentaliteta i njegove borbe za opstanak i oslobođenje od turske vlasti”.

Ovo ostvarenje je prikazano 13. avgusta na svečanom otvaranju festivala, kada su se publici poklonili glumci i ekipa filma, a unuka Vojislava Nanovića, Jovana Stanojlović, primila je nagradu u njegovo ime i tim povodom se zahvalila svim saradnicima filma i izjavila da je na simboličan način to prvi kapital koji je Nanović svojim velikim djelom unio u Zadužbinu koja nosi njegovo ime, kao i da ih sve prati njegov blagoslov.

Nakon prikazivanja u Vrnjačkoj banji, publika će “Nečistu krv” moći da pogleda sutra na svečanom otvaranju Dunav Film Festa i 22. avgusta na 56.

Festivalu glumačkih ostvarenja – Filmski susreti u Nišu. Bioskopska premijera u Beogradu zakazana je za 24. avgust u Kombank dvorani i dvorani Cinepledždž Galerija Belgrade, a bioskopska distribucija u Srbiji i celoj Evropi počinje 26. avgusta.

Uloge u ovom ostvarenju tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, Milica Gojković i Vaja Dujović. Film su podržali Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, MEDIA fond Kreativne Evrope i Delegacija Evropske Unije u Srbiji.