Diva pozorišta i televizije otvorila dušu: Mirjana Karanović o životu i ulogama

11.03.2022. | 12:56

Sinoćna gošća emisije “21 odgovor” na UNA TV bila je velika zvijezda, diva našeg pozorišta i televizije – glumica, ali i profesorka glume i rediteljka Mirjana Karanović. Dobitnica brojnih pozorišnih i filmskih nagrada internacionalnog karaktera srca publike širom regiona osvojila je zapaženim ulogama i talentom.

Odmah na početku emisije Mira se osvrnula na ulogu koja je obilježila njenu karijeru: “Petrija za mene sada ima jednu drugu vrednost, jer ona za mene nije samo žena heroj, nego je ona uspela ono što sam ja sada u ovim godinama shvatila – da je važno živeti sa svojim tragedijama i uporedo živeti sa radošću. Ona je postavila standard, visoku ljestvicu ispod koje nisam smjela da idem. Uvijek sam sebe tjerala da budem na nivou.”

Gledaocima UNE otkrila je i kako se priprema za uloge: “Kada je neki lik jako daleko od mene, onda tražim ono u čemu smo isti. Kada igraš neki lik moraš da osvojiš i ono što je ispod tog dijaloga, nekakav duhovni svet te osobe, i to kako ta osoba razmišlja”, i dodala šta joj je dosta pomoglo u karijeri: “Imala sam odlične partnere. Od Voje Brajovića, Mikija Manojlovića, Borisa Isakovića, Jasne Đuričić…”

Kako je tekla emisija Mira je ispričala interesantne priče iz svoje bogate glumačke karijere, govorila o osvojenim nagradama, a istakla je i jednu zanimljivu činjenicu: “Kada glumim ne govorim o sebi, to nisu autobiografske ličnosti. Ja sam željela da ispričam priče iz ugla nekih žena koje ja jako dobro razumijem. Mislim da su ženske priče važne, jer ih nema puno.”

Sa ovonedeljnom voditeljkom emisije, Sandrom Pajović, Mira je podjelila i svoja razmišljanja o ljubavi i partnerskim odnosima: “Ono što je važno u vezi jesu neka zajednička interesovanja, zajednička iskustva. Brakovi između ljudi u kojima je velika razlika u godinama, i oni dele nešto što ih spaja.  Sama tjelesna privlačnost ili fizički odnos nije dovoljan – on je važan dio svake veze, ali zapravo je mnogo važnija ta neka duhovna veza. Mislim da treba prepoznati šta je to što vama nedostaje i onda pronaći takvu osobu.”