“Derviš i smrt” prikazana pretpremijerno: Pozorišni spektakl oduševio Banjalučane

02.07.2020. | 09:50

Nova predstava Narodnog pozorišta RS “Derviš i smrt”, rađena prema djelu velikog bosanskohercegovačkog književnika Meše Selimovića, prikazana je pretpremijerno pred banjalučkom publikom.

Već nakon prvog igranja predstava je izazvala niz pozitivnih reakcija i oduševljenje publike. U pitanju je pozorišni spektakl gdje se na pozorinici našlo 20 glumaca i 10 studenata glume, te životinje. Ovaj pozorišni spektakl jedinstven je po zadivljujućoj scenografiji, sceni prekrivenoj pijeskom, kostimima, specifičnoj atmosferi, te osvjetljenju i muzici.

– Narodno Pozorište Republike Srpske pokazuje svoju istinsku snagu ovim projektom. Vrijeme pred nama će pokazati kakvu generaciju glumaca i ostalih scenskih radnika zapravo imamo. Ukoliko budemo dovodili reditelje kao sto je Dejan Projkovski smiješi nam se zanimljiva i velika budućnost. Predstava “Derviš i smrt” ne treba da bude vrhunac Narodnog pozorišta RS, nego reper kako sve treba da se radi – rekao je glumac Rok Radiša koji u predstavi igra Kara Zaima.

Imajući u vidu da Pozorište ove godine puni 90 godina, ovaj projekat za nacionalni teatar je od posebnog značaja.

– Ova predstava je još jedan dokaz da je ono najbolje i ono što drži ovo pozorište svih ovih godina, zapravo glumački ansambl Narodnog pozorišta. Naš umjetnički ansambl je ono najzdravije što imamo i ono što drži naše pozorište sve ove godine na nivou na kojem jeste. Po interakcijama i pažnji publike vidimo da je rad na predstavi na kraju bio svrsishodan i da nismo radili uzalud – rekao je glumac Ljubiša Savanović koji u predstavi tumači lik Muftije.

Premijera predstave najavljena je za 2. septembar na tvrđavi Kastel. Ovaj datum je posebno značajan za nacionalni teatar jer je 2. septembra 1930. godine ban Milosavljević objavio ukaz o osnivanju Pozorišta. Naredni značajan datum je 23. septembar kada je u planu svečana akademija. Taj datum je takođe simboličan jer je na taj dan 1998. godine Narodno pozorište Bosanske Krajine ponijelo naziv Narodno pozorište RS, koji nosi i danas.

– Prvo igranje pred publikom je uvek stresno, ali i isto tako svi ga iščekujemo sa srećom jer zbog toga i radimo. Mislim da je igranje bilo odlično i da smo uradili ozbiljan posao. Možemo još rasti u predstavi i hoćemo, jer je to živa stvar i razvijaće se. Kompletna ekipa je uradila ozbiljan posao. Baš svi. Takve su i reakcije koje sam ja čuo do sad. Radujem se igranju na Kastelu, biće to novo iskustvo i za nas i za pozorišnu publiku. Pozivam sve da dođu. Biće čarobno – rekao je glumac Danilo Kerkez, koji igra Muselima.

Igranje na Kastelu ima posebnu simboliku s obzirom da je u pitanju djelo Meše Selimovića. Takođe, igranje na otvorenom pruža poseban ugođaj, te je bezbjednija opcija, s obzirom na pandemiju koronavirusa.
– Lijepo je da se koristi tvrđava Kastel za jednu vrstu ambijentalnog teatra. Nadam se da će svi tehnički uslovi biti na onom nivou na kojem su bili u Pozorištu. Radujem se igranju na tvrđavi na kojoj pradstava nije bilo dugi niz godina – dodao je Savanović.

Istog je razmišljanja i Rok Radiša kojem je ovo prvo igranje na tvrđavi.

– Na Kastelu igram prvi put i mislim da ce ta scena donijeti magičan efekat. Pijesak na sceni je zanimljivo i efektno rješenje koje daje glumcu čudnovato dobar osjećaj. Nadam se da će poslije igranja na Kastelu Banjalučani shvatiti koga imaju i da će prestati hrliti na poluproizvode iz Beograda – rekao je Radiša.

Reditelj predstave Dejan Projkovski igranje Meše Selimovića u Bosni i Hercegovini uporedio je sa igranjem Šekspira u Engleskoj.

– Kada radim predstavu ja počnem s pitanjem – koji je smisao postojanja naše civilizacije? Mislim da je “Derviš i smrt” Meše Selimovića svakako djelo koje pokazuje taj smisao. Jednako kako to rade Dostojevski, Šekspir, te Bah i Mocart svojom muzikom. To su stvari koje pokazuju dubinu i veličinu naše civilizacije i smisao postojanja – rekao je Projkovski.

 

Izvor:(SrpskaInfo)