“Dara iz Jasenovca” u Ljubinju: Biljana (13) podijelila utiske sa snimanja, dobila i poklon

14.07.2021. | 18:06

Biljana Čekić, trinaestogodišnjakinja iz Kozarske Dubice koja je postala poznata po ulozi Dare Ilić u filmu “Dara iz Jasenovca”, posjetila je danas opštinu Ljubinje, gdje je podijelila utiske sa snimanja filma, koje je trajalo tri mjeseca, te o saopštila svoju namjeru da nastavi sa glumom.

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić rekao je da postoji velika simbolika u današnjoj posjeti Biljane Čekić ili Dare iz Jasenovca kako je većina i oslovljava Ljubinju.

“Danas, zajedno sa Biljanom sjećamo se naše Dare iz Jasenovca. Petogodišnja Dara Milaković iz Ljubinja je 2. avgusta 1941. godine na Ilindan, zajedno sa svojom porodicom i još 110 ljubinjskih Srba odvedena i postradala u Jasenovcu. Najmlađi od njih je bio osmomjesečni Milan Turanjanin”, rekao je Drapić.

On je dodao da je simbolika i u tome što se upravo danas obilježava tačno 80 godina od stradanja Srba na jami Pandurica kod Ljubinja, gdje je u noći 13. na 14. jul stradalo 36 uglednih ljubinjskih Srba i domaćina. Drapić je podsjetio da su stradali ljubinjski Srbi i u jami na Kapavici – njih 121, u Ržanom dolu 189, Pandurici 36, Čavšu 103 i Gornjem Hrasnu 66. On je napomenuo da se u tom periodu ustaškog pokolja narod LJubinja povukao u zbjegove u okolne planine Iliju i Sitnicu i spasio od daljih stradanja.

“Ali, pojedini nisu uspjeli preživjeti. Dvanaest ljubinjskih beba, na planini Ilija, je stradalo, od kojih je devet bilo u prvoj godini života. Više od 700 nevinih Srba je nastradalo od ustaškog pokolja te 1941. godine”, rekao je Drapić. On je dodao da sadašnja Dara iz Jasenovca i svi zajedno s njom ostaju da svjedoče o užasnom zločinu da se nikad ne zaboravi, saopšteno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici opštine.

“Zaboraviti ne smijemo, jer zaborav je gori od smrti. Sjećanje nas opominje da nikad više ne dozvolimo da se bilo šta slično ponovi”, dodao je Drapić. On je istakao da je oduševljen Biljaninom snagom da iznese ovu ulogu, rekavši da to nije nimalo lako.

Љубиње – Биљана Чекић

“Drago mi je da vidim ovaj osmijeh na njenom licu, jer uprkos teškoj i mučnoj prošlosti našeg naroda, ipak, u budućnost moramo ići sa osmijehom upravo ovako kako to radi Biljana. Nadam se da će u budućnosti Biljana imati mnogo više uloga u kojima će njen osmijeh i neke veselije teme doći do izražaja”, istakao je načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić.

Načelnik opštine uručio je Biljani Čekić prigodni poklon – umjetničku sliku “Dara iz LJubinja” rad ljubinjskog umjetnika. U objavi se dodaje da je Biljana zahvalila za gostoprimstvo i poziv da posjeti opštinu LJubinje.

Radovan Čekić, otac Biljane Čekić, rekao je da je da je iznenađen koliko podudarnosti ima u istoriji srpskog naroda u Hercegovini i Potkozarju.

“Hvala načelniku na gostoprimstvu. Moja porodica i ja nosimo predivne utiske iz LJubinja”, rekao je Radovan Čekić. Po završetku posjete opštini, Biljana i njen otac su posjetili crkvu Presvete Bogorodice kao i Memorijalni spomenik žrtvama logora Jasenovac u LJubinju.