“Dara iz Jasenovca” premijerno 20. februara na RTS VIDEO

14.02.2021. | 21:15

Najiščekivaniji srpski film ove godine, „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu svjetsku televizijsku premijeru na Radio televiziji Srbije – 20. februara u 20 časova, na Prvom programu.

Dara iz Jasenovca, film o kome se govori sa obje strane Atlantika. Srpski kandidat za Oskara, istorijska drama koja je pokrenula lavinu komentara od pozitivnih do negativnih.

Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici. Beogradska premijera uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april kada se obilježava 76 godina od proboja posljednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Istorijska drama o stravičnim zločinima u Drugom svjetskom ratu, od 5. februara sa uspjehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike. Na red je došla i publika Srbiji.

„Odluka da se film prikaže na televiziji prije normalnog života u bioskopima je nezavisno donijeta od reditelja Antonijevića i mene, a prouzrokovana je svom pričom koja se dešava oko filma, njegove nominacije za našeg kandidata za Oskara, a pogotovo na par neumjesnih i neosnovanih kritika – gdje je film naša propaganda i da Srbi nisu bili žrtve u Jasenovcu. Tako da je naša želja bila da prikažemo film prije vremena da ga što više ljudi vidi“, istakao je producent filma Maksa Ćatović.

“Značajno je da Radio televizija Srbije u ovom trenutku emituje film Dara iz Jasenovca. Bilo je dosta kontroverzi u vezi sa ovim filmom od društvenih, istorijskih, umjetničkih i mislim da je pravi trenutak da građani Srbije pogledaju ovaj film i donesu svoj sud. Smatramo da je veoma značajno što se ova traumatična i bolna tema našla na filmskom platnu odnosno u jednom filmu i da se problem i trauma Jasenovca sagleda iz perspektive srpskih žrtava“, navela je glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa, Olivera Kovačević.

Film Dara iz Jasenovca snimljen je na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, poslije zvanične premijere u Beogradu, naći se na repertoaru bioskopa u Srbiji.