“Dara iz Jasenovca” osvježila sjećanja na zvjerstva: Časna sestra budakom ubijala mališane

22.02.2021. | 18:19

Film “Dara iz Jasenovca” digao je sve na noge i podsjetio na stravične događaje iz naše istorije, ujedno i na ustaše i njihova zlodjela.

Djelo Predraga Gage Antonijevića zaustavio je zub prošlosti u nastojanju da pojede sjećanje na monstruozne zločine.

Film je, između ostalog, osvježio sjećanje na zvjerstva Barte Pulherije, šezdesetogodišnje časna sestra i upravnice dječjeg logora u Jastrebarskom. Ona je pred kraj rata uspjela da pobjegne iz zemlje. Preko časnih sestara “milosrdnica” ustaše su sistematski i na surov način, sprovodile plan “prevaspitavanja” srpske djece u ustašku mladež i svoje “janjičare”.

Barta Pulherija bila je rođaka ustaškog doglavnika Mile Budaka i ostala je zapamćena po bezdušnom postupanju prema djeci logorašima. Gojko Rončević, koji je kao sedmogodišnjak tri mjeseca bio u Jastrebarskom, ispričao je svojevremeno za Politiku da je sestra Barta prije oslobođenja logora budakom ubila dvoje djece.

“Ustaški metod ubijanja djece od tri do 10 godina ovako je izgledao. Pitali bi: ‘Djeco, ko želi da vidi mamu i tatu?’ ili ‘Djeco, ko hoće čokoladu?’. Djeca bi se javljala: Ja, ja, ja, ja. Onda bi ih sve poveli do jame i udarcem čekića u glavu ubacivali u nju”, ispričao je Rončević.

Ustaški logor za djecu u Jastrebarskom osnovan je 12. jula 1942. po nalogu Ante Pavelića i postojao je do oktobra iste godine.

Kroz logor je prošlo je 3.336 dječaka i djevojčica. Prema poznatim podacima, tamo je umrlo 768 mališana. Lik Barte Pulherije u filmu “Dara iz Jasenovca” tumači Tatjana Kecman, piše Kurir.