Danas Sveti Ćirilo i Metodije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju danas praznik posvećen Svetim Kirilu (Ćirilu) i Metodiju.

Praznik je u crkvenom kalendaru obilježen crvenim slovom, što znači da spada u zapovjedne svetkovine.

Ćirilo i Metodije su bili grčka braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Svojim radom oni su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenački apostoli“.

Oni su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Poslije njihove smrti njihovi učenici su nastavili njihov prosvjetiteljski rad.

Ova dva brata su rođena u Solunu, Ćirilo je rođen 827. ili 828., a Metodije 815. ili 820. godine. Pretpostavlja se da su bili grčke nacionalnosti, ali su, pošto je Solun bio okružen Slovenima, naučili su slovenačko–makedonski dijalekat.

Ćirilo je, prema knjizi ,,Život Ćirila”, bio najmlađi od sedam braće i njegovo kršteno ime je bilo Konstantin.

Metodijevo kršteno ime je bilo Mihail, a ime Metodije je dobio kada se zamonašio na planini Uludag, u sjeverozapadnoj Turskoj.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su postavili temelje slovenačkoj pismenosti. Njihovi učenici Kliment i Naum su sastavili pismo Ćirilicu.

Godine 1346. proglašena je Srpska patrijaršija koju je Carigradska crkva priznala 1375. godine. Na papin poziv stigli su u Rim, gdje se Ćirilo razbolio i umro 14. februara 869. godine.

Metodije se potom vratio u Moraviju i nastavio sa širenjem vjere među Slovenima sve do upokojenja 6. aprila 885. godine.

VJEROVANjA

Narodna vjerovanja kažu ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove. Dobro je na današnji dan djeca da čitaju knjige, kako bi dobro učili tokom cijele godine. Ako ste student, i za vas važi ovo.

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenačke pismenosti i kulture.

Kod Pravoslavnih naroda ovaj praznik obilježava se 24. maja svake godine, a kod Slovaka i Čeha obilježava se 5. jula.

 

Ostavite komentar: