“Ćutala sam 20 godina”: Glumica optužila režisera za zlostavljanje, posebno za vrijeme trudnoće

14.02.2021. | 15:31

Glumica Charisma Carpenter, najpoznatija po ulozi Cordelie Chase u serijama “Buffy ubica vampira” i “Angel”, optužila je reditelja i producenta Joss Whedon da ju je zlostavljao na snimanju ovih serija, posebno za vrijeme njene trudnoće.

U objavi na društvenim mrežama napisala je da je Wheadon “zloupotrebljavao svoju moć u brojnim prilikama” te da je stvorio “neprijateljsko i toksično okruženje” na snimanjima.

Navodno ju je nazivao debelom dok je bila u četvrtom mesecu trudnoće, ispitivao je da li zadržati bebu, a zatim joj dao otkaz nakon što se porodila.

“Gotovo 20 godina držala sam jezik za zubima i smišljala izgovore za određene događaje zbog kojih sam traumatizovana do današnjeg dana”, započela je svoju objavu glumica. U nastavku je navela da su joj “uznemirujući incidenti” izazvali “hronično fizičko stanje s kojim moram da živim”.

Carpenter je podržala i slavna glumica Sarah Michelle Gellar, piše B92.

“Iako sam ponosna što se moje ime veže za Buffy Summers, ne želim da budem povezana s imenom Jossa Whedon. Podržavam sve žrtve zlostavljanja i ponosna sam na njih što su odlučile da progovore”, napisala je na Instagramu.

Inače, slične optužbe na račun Whedona prošlog jula iznio je i glumac Ray Fisher koji je tvrdio da je Whedonovo ponašanje na snimanju “Justice League” bilo “odvratno, zlostavljačko, neprofesionalno i potpuno neprihvatljivo”, piše Radio Sarajevo.