Festival “Cinema Parallels” ponovo u Gradskom pozorištu “Jazavac”: Trajaće tri dana

12.04.2021. | 18:38

Filmski festival “Paralele”, alijas “Cinema Parallels”, proslaviće drugo izdanje ovog proljeća u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci i trajaće tri dana, a tačan datum i detalji projekcija i pratećeg programa biće poznati uskoro.

“Cinema Parallels” je posvećen podršci nezavisnim i inovativnim filmovima, sa naglaskom na prikazivanju stvarnosti kroz film, u svoj njenoj raznolikosti i oblicima, kroz poseban kustoski izbor međunarodnih i regionalnih savremenih filmova.

Marko Šipka, direktor festivala, navodi da je vjerovatno istinitije reći da je planirano da se festival održi ovog proljeća i da bi datum trebalo da bude poznat.

“Prošle godine je naš festival, kao i svi drugi kulturni projekti, morao biti odložen. Prije nekoliko dana desila nam se slična situacija. Istraživali smo mogućnosti virtuelnog susreta, ali smo ipak odlučili da nastavimo u ‘stvarnom’ svijetu. Sve do sada smo čekali da se ponovo vrate nekadašnja iskustva doživljaja filma, da ponovo imamo pravu publiku i prave slike. Mi vjerujemo da su filmovi tačka susreta i jedan univerzalni jezik, ali ipak imamo na umu činjenicu da su u današnjim okolnostima razgovori i susreti, zapravo, svojevrstan čin otpora”, rekao je Šipka.

Adriana Truhijo, umjetnička direktorica festivala, podsjetila je da paralele, kao zamišljeni krugovi koji okružuju našu planetu u pravcu istok – zapad, povezuju sve tačke sa istom geografskom širinom.

“Na isti način, mi povlačimo paralele kroz dokumentarni, art i eksperimentalni film. Najvažnije pitanje koje nam se nametalo je to da li nam je u ovom vremenu zaista potreban filmski festival. Naše društvo je još daleko od potpunog oporavka, gradu je i dalje potrebna vakcinacija, ljudi prolaze kroz sve i svašta, a virus je još uveliko prisutan. Naš odgovor je, ipak, bio – da, potreban nam je svima. Ovakva, onakva ili kakva god bila, naša stvarnost mora imati svoj festival”, objasnila je ona.

Organizatori dodaju da ako vjerujemo u slike kao u svojevrsni jezik susreta i druženja, ako vjerujemo u uloge nezavisnih glasova i snagu umjetnosti u zajednici, tada filmski festival nije distrakcija ili suštinski nevažna aktivnost, već neophodno povezivanje.

“Naravno, to podrazumijeva i sve mjere uz koje ćemo svi biti sigurni i zaštićeni. Ovakav festival je bitan kako bismo izvukli nekakav smisao iz ovog čudnog trenutka”, zaključili su iz organizacije. Ovogodišnje izdanje “Cinema Parallels” biće realizovano uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS, u partnerstvu sa Gradskim pozorištem “Jazavac” te u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dok iza organizacije stoji “Video kabinet”.