Četiri predstave za publiku! Počinje Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila” u Prijedoru

11.10.2021. | 08:06

U Prijedoru će večeras biti otvoren Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila” tokom kojeg će do 16. oktobra publika moći da vidi četiri predstave u takmičarskom programu, kao i još dvije u revijalnom.

U takmičarskom dijelu 15. izdanja Festivala učestvovaće Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom “Zločin i kazna”, a Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara odigraće komad “Logorilijada”.

Publici će se predstaviti i Satirično kazalište “Kerempuh” iz Zagreba komadom “Bilježnicom Robija K”, a Narodno pozorište iz Subotice odigraće predstavu “Zla žena”.

U revijalnom dijelu glumac Zijah Sokolović igraće monodramu “Lijevo, desno, glumac”, a Pozorište Prijedor i Gledališče Kopar u čast nagrađenih komad “Jugoslavija, moja otadžbina”.

U okviru pratećeg programa za sutra je predviđeno predstavljanje Sokolovića i njegovih knjiga, dan kasnije glumice Linde Begonje koja je na prošlom Festivalu dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, te 14. oktobra monografije 50 godina Festivala pozorišta u Jajcu koju je radio Marko Misirača i u kojoj je zastupljeno Pozorište Prijedor.

Poslije svake predstave održavaće se okrugli sto koji će voditi Ljiljana Čekić, a festival će pratiti bilten koji će izlaziti svaki dan.

Žiri čine Željko Hubač, Zijah Sokolović i Tomislav Čadež. Takođe, publika će svake festivalske večeri moći da glasa nakon predstave.

Osim nagrade publike, žiri će dodijeliti nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca ili glumicu. Žiri može dodijeliti i dvije specijalne nagrade.

Festival će biti otvoren u 19.30 u holu pozorišta.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor nagrade za najbolju predstavu kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

U Prijedoru se od 1993. do 2006. godine održavao festival “Kočićeva srpska scena”. Iako koncepcijski različit, festival je nastavljen 2019. godine na tradiciji prethodnog i stoga je odluka organizatora da uz naziv tadašnjeg Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila” stoji i redni broj 14, a na ovogodišnjem 15.