Braća Teofilović oduševili Banjalučane

19.02.2021. | 10:10

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 18. februara (četvrtak) 2021. godine održan je koncert poznatog dvojca i čuvara etno stihova Braća Teofilović i uglednog akordeoniste Bobana Bjelića.

Braća (Ratko i Radiša) Teofilović, jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike u Banskom dvoru rado su viđeni gosti, a posljednji koncert u Banjaluci održali su u martu 2019. godine.

– Moram da priznam da je Banjaluka jedan od retkih gradova u kojima se naši koncerti, zahvaljujući gospodinu Mladenu Matoviću pretvaraju u jednu divnu tradiciju. U ovakvim okolnostima karte su raspodane, ali mi znamo da bi ova sala bila prepuna i da nije pandemija. Uvek rado dolazimo u Banjaluku, još 1995. godine – rekao je Ratko Teofilović.

Ovaj put na sceni im se pridružio akordeonista Boban Bjelić.

-Boban je zanimljiv i to je publika imala priliku da čuje i oseti, a Ratko i ja smo pokušali da ovaj program uobličimo na drugačiji način, pa je publika imala priliku da čuje nove pesme – dodao je Radiša Teofilović.
Muzika Teofilovića sažima vijekove tradicionalnog muzičkog nasljeđa i evocira duh cjelokupnog regiona. Mnoge od pjesama koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge pjesme sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima.

Za akordeonistu Bobana Bjelića nastup sa Braćom Teofilović je uvijek velika čast.

-Posebno mi je drago što sam večeras imao priliku da nastupim u divnoj sali Banskog dvora. Zadovoljstvo mi je što se pojavljujem kao gost na koncertu Teofilovića. Izveo sam svoju solističku kompoziciju, odnosno nekoliko stavova iz mojih „Balkanskih svita“ i sa njima sam obradio nekoliko pesama u jednom posebnom aranžmanu koji nije tipičan za zvuk harmonike kakav obično znamo. Pokušao sam da dočaram neki drugi zvuk – tu postoje melodijski basovi koji su interesantni jer ja sam muzičar iz sfere klasične muzike – rekao je akordeonista Boban Bjelić.

Aranžmani i interpretacije koje je publika bila u prilici da čuje odišu dubokim poštovanjem ne samo prema prošlosti, već i sadašnjosti, naravno i budućnosti.

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.