Božović na Kustendorfu: Shvatio sam da mi još nije vrijeme da odložim svijetlo oružje

08.05.2022. | 15:16

Usred Drvengrada ispred crkve posvećene Svetom Savi velikog glumca Petra Božovića dočekao je Emir Kusturica, hljebom i solju, uz zagrljaj velikana.

Božović će u utorak ovdje na Mećavniku primiti nagradu Kustendorfa “Drvo života” koju godinama unazad dobijaju veliki ljudi svjetske kinematografije.

“Ono što bih volio da istaknem jeste – objektivnost onoga ko je o ovoj nagradi odlučivao a to je naš proslavljeni režiser Emir Kusturica, Kusta naš dragi. To je objektivnost koja je lišena svake pristrasnosti. Morate znati da ja nikada ni u jednom njegovom filmu nisam igrao”, rekao je Božović, uz opasku Kusturice:

“Nikad se ne zna!”

“Ke sera, sera. Zato se ova nagrada i zove ‘Drvo života’”, uzvratio je Božović.

Dvojica velikana prisjetili su se uz medovaču, hljeb i so fudbala koji su zajedno davno nekad igrali, nagrade koju je Kusturica donio Božoviću iz Los Anđelesa, Orsona Velsa.

Božović je upitn šta mu znači nagrada “Drvo života”.

“Shvatio sam da mi još nije vrijeme da odložim svijetlo oružje i nadam se da ću do kraja ovozemaljskog života služiti onome nečemu najsvetlijem čemu sam posvetio svoj život i do čega mi je sve više i više stalo. Sjećam se Alena Delona, koji je sa 60 godina govorio o nečemu što je najteže u glumi, da li je to prijemni ispit, trema, grč, da li ovo ili ono, on je rekao – ništa to nije strašno, najstrašnije je kad prestanete to da radite. Ja se sa ovim ‘Drvetom života’ nadam da neću prestati”, rekao je Božović.