Bori se za laskavu nagradu: Goran Bogdan kandidat za evropskog Oskara

10.11.2020. | 17:23

Glumac Goran Bogdan nominovan je za evropskog Oskara za ulogu u filmu “Otac” Srdana Golubovića, a u konkurenciji za priznanje Evropske filmske akademije su i slavni Vigo Mortensen za film “Falling”, kao i Mads Mikelsen za “Još jedna tura”.

Nominovani su i Bartoš Bieleni za poljski film “Tijelo Hristovo”, zatim Elio Germano za “Hidden Away”, kao i Luka Marineli za italijansko ostvarenje “Martin Eden”.

Nominacije za Evropske filmske nagrada, popularne evropske Oskare, saopštene su juče na Filmskom festivalu u Sevilji. U glavnoj kategoriji za najbolji evropski film nominovani su: “Još jedna tura” Tomasa Vinterberga, zatim “Berlin Aleksandarplac” Burhana Kurbanija, “Tijelo Hristovo” Jana Komase, “Martin Eden” Pietra Marčela, “Obojena ptica” Vaclava Marhoula, “Undine” Kristijana Pecolda. Danac Tomas Vinterberg, Italijan Pjetro Marčelo i Poljak Jan Komasa nominovani su i za najbolju režiju za svoja ostvarenja, a pored njih kandidati za nagradu su i: Agnješka Holand za film “Šarlatan”, Fransoa Ozon za “Ljeto ‘85”, te Marija Sedal za film “Nada”. Ostvarenja “Još jedna tura”, “Tijelo Hristovo” i “Martin Eden” nominovani su i u kategoriji za najbolji scenario, uz Kurbanijev “Berlin Aleksanderplac”, “Adults in the Room” Koste Gavrasa i “Bad Tales” braće D’Inočenco. Prva tri filma inače imaju najviše nominacija za evropske Oskare, i to u iste četiri kategorije – najbolji film, režija, scenario i glumac.

Najbolje evropske glumice su: Nina Hos “Moja mala sestra”, Marta Nieto za film “Majka”, Ane Dahl Torp “Charter”, Andrea Braein Huvi za “Nadu”, Paula Beer za “Undine”, kao i Natalija Berežnaja za “DAU. Natasha”. Među nominovanim dokumentarcima su: rumunski “Akasa, moj dom” i “Colectiv”, francuski “Mala devojčica“, norveški “Gunda”, švajcarski “Saudi Runaway”, te “The Cave” iza koga stoji Danska.

Nagrađivani film “Otac” reditelja Srdana Golubovića iz Srbije našao se u prvoj selekciji od 32 filma koja su preporučena za nominacije za nagrade Evropske filmske akademije u različitim kategorijama. Film je svjetsku premijeru imao u februaru na Berlinskom filmskom festivalu, gdje je osvojio dvije nagrade. Zasnovan je na istinitoj priči o ocu kome su zbog siromaštva oduzeta djeca. Iz regiona u široj konkurenciji za nagrada EFA bio je i film “Vrba” Milča Mančevskog. Osim toga, u kategoriji najbolje evropsko otkriće – Pri Fipresci, našao se bosanskohercegovački naslov “Pun mjesec” Nermina Hamzagića.

Dodjela priznanja Evropske filmske akademije, inače 33. po redu, zakazana je za 12. decembar, a prije toga će nekoliko večeri biti posvećene evropskom filmu i njegovoj budućnosti u postkovid svijetu. Događaju u Berlinu neće prisustvovati publika, već će biti organizovan preko lajv strima na internet stranici EFA – www.europeanfilmawards.eu, a svi nominovani i dobitnici javljaće se preko video poziva.