Borba za ćirilicu na dobrom putu: “Ušla” je u škole, vratila se na velika vrata

06.08.2022. | 12:05

Osnivač dječijeg studija za animirani film “LAF” iz Lozovika u Srbiji Vito Petrović smatra da borba za ćirilicu ulazi polako, ali sigurno u svoju završnu bitku za opstanak i da u tom procesu tehnologiju treba gledati kao saradnika, a ne neprijatelja.

Petrović, koji je u dobojskom naselju Kožuhe održao trodnevnu radionicu animacije za djecu “Ćirilica ide dalje”, rekao je novinarima da je ćirilica ušla u škole, da se vraća na velika na vrata i da sve veći broj ljudi teži da se sačuva to pismo.

On je naveo da je nekadašnji stanovnik Kožuha, a sada privrednik u Brčkom, Branislav Jovanović pokrovitelj ovog projekta, za koji kaže da je osvrt na svakodnevnu pojavu da djeca posežu za nazivima engleskog porijekla zaboravljajući svoje pismo, ali i porijeklo, zbog čega se počelo raditi na tu temu.

“Djeca su kroz kratak igrani film htjela da pokažu kako se oni snalaze sa ćirilicom, a već vidim neke buduće mlade stručnjake, moje naslednike”, izjavio je Petrović, koji se nada da će projekat realizovati u Kožuhama i naredne godine s većim obuhvatom djece, uključujući i onu iz dijaspore.

Petrović je autor akreditovanog programa “Film i filmska animacija kao inovativno didaktičko sredstvo u kurikulumu”.

“U tehnologijama ne vidim neprijatelja već saradnika. Mi mnogo koristimo tehnologiju za animaciju, ali treba je podjarmiti kako bi je koristili da pomogne mladima da ovladaju pismenošću i svim tekovinama koja jedna civilizacija nudi”, istakao je Petrović.

On je dodao da su djeca tokom projekta učila kako se mogu praviti igrice, te da je dobro da oni budu kreatori, a ne korisnici tuđih programa, i da je to glavna ideja i moto.

Radionica “Ćirilica ide dalje” održana je u područnoj školi u Kožuhama.