Biljana Čekić glumila je Daru iz Jasenovca: Tokom scena sam zaista plakala

22.02.2021. | 11:02

Biljana Čekić, trinaestogodišnja djevojčica koja je oduševila region ulogom Dare u filmu “Dara iz Jasenovca”, uključila se ovog jutra u jutarnji program TV Prva, kod voditelja Marijane Tabaković i Filipa Čukanovića.

Ona je još jednom podijelila svoje utiske, kako sa snimanja, tako i one koji su uslijedili nakon televizijske premijere filma.

Biljana nije krila emocije, te je navela da je film tokom prikazivanja na RTS i RTRS doživjela možda i emotivnije nego tokom samog snimanja, prenosi Blic.

“Na mene je film ostavio emotivan utisak, možda i emotivniji nego kada smo snimali”, počela je mlada glumica, pa navela da joj nije bilo teško da nauči tekst tokom snimanja.

“Oko teksta nam je pomagala Sara Marinković koja je radila kasting. Nije bilo teško naučiti tekst, učili smo ga pred snimanje scena. Najteže mi je bilo snimanje noću. Bilo je emotivno jako teških scena, pogotovo ona kad držim svog mlađeg brata i govorim koliko ga volim, kao i scena kada treba da ga dam. Teško mi je i sada”, iskrena je bila talentovana djevojčica iz sela Sreflije kod Kozarske Dubice.

I pojedini članovi Biljanine porodice bili su u Jasenovcu, a neki od njih su stradali.

“Učili smo u školi o Jasenovcu, a i u mojoj kući se pričalo o tome. Znam da je moja prabaka bila, i još neki rođaci, to mi je pomoglo da se spremim za ulogu. Tokom scena sam zaista plakala, natjerala sam sebe da plačem, shvatila sam koliko je sve to emotivno, uživjela sam se u ulogu i sama od sebe sam plakala”, iskrena je bila Biljana, na koju su svi izuzetno ponosni.

“Drugari mi čestitaju, ponosni su svi, srećni, svi su gledali film. Nisam imala nikakvih neprijatnosti. Nadam se da ću se baviti glumom, prvo treba da upišem srednju školu, a poslije toga bih voljela da upišem Fakultet dramskih umjetnosti”, iskrena je Biljana Čekić.

U studiju jutarnjeg programa bila je i scenaristkinja filma Nataša Drakulić, koja je imala samo riječi hvale za Biljanu Čekić.

Radnja filma “Dara iz Jasenovca” dešava se tokom Drugog svjetskog rata, u periodu poslije hrvatsko- njemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga djeca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smještana po porodicama, ali je veliki broj djece ubijen ili preminuo od posljedica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog djeteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina djece Jasenovca.

U filmu igraju Vuk Kostić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Sanja Moravčić, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman…

Film “Dara iz Jasenovca” režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.