Baziran na romanu: Film o Svetoj Petki uskoro u banjalučkom bioskopu VIDEO

02.09.2022. | 16:06

Film “Sveta Petka – Krst u pustinji” reditelja Hadži Aleksandra Đurovića, rađen po romanu Ljiljane Habjanović Đurović, nakon beogradske premijere 6. septembra i ulaska u bioskope od 8. septembra neće biti prikazivan na televiziji niti na digitalnim platformama, najavili su danas autori. U banjalučkom bioskopu od 15. septembra.

“Mora da se gleda na platnu da bi se shvatio beskraj prostora u kome je Sveta Petka provela 40 godina… Sve što je manje neće dočarati ljepotu filma”, rekla je Habjanović Đurović na konfrerenciji za novinare.

Film premijerno prikazan pre nekoliko dana na Moskovskom filmskom festivalu prati život svetiteljke, koja je živjela na razmeđi 10. i 11. stoljeća, od obične pobožne vizantijske djevojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja, kroz 40 godina iskušenja i dubokih unutrašnjih borbi u Јordanskoj pustinji, a tumači je Milena Predić.

Producent i reditelj Đurović je rekao da živi sa romanom “Petkana” od kako je izašao prije 20 godina, a za film je pisao scenario zajedno sa svojom majkom Habjanović Đurović, nakon što se saglasila da to bude njeno prvo djelo koje će ekranizovati.

“Film je baziran na samom romanu. Ne može cijeli roman da stane u film. Za to je potrebna velika serija. Fokus filma je, i mene kao autora je najviše intrigiralo, kod lika Svete Petke kako je postala svetiteljka, i njenih 40 godina iskušenja u pustinja”, rekao je Đurović.

Film je delomično snimljen u Srbiji i rumunskom gradu Јašiju gdje danas leže mošti svetiteljke, a najveći dio tokom tri nedjelje boravka u pustinji u Јordanu.

“To je nešto neviđeno u domaćem filmu. Mislim da će gledaoci biti iznenađeni prizorima koje će vidjeti. Pustinja je još jedan lik u filmu. Kroz prelijepe kadrove upravo smo pokušali da na vizuelni način, bez puno dijaloga, dočaramo atmosferu i unutrašnji svijet junakinje”, rekao je reditelj.

Đurović je rekao da je prilikom izbora Milene Predić bilo važno da bude sjajna glumica koja će iznijeti lik tačno i iskreno, i da će je gledaoci pamtiti kao Svetu Petku.

Odlučivši se za Predićevu zapamtivši je iz filma “Sveti Georgije ubiva aždahu”, Đurović je istakao da s pokazalo da je ona pravi izbor pošto su “tražili specifičnu ljepotu, nešto što je van vremena”, a glumica je u njegovom filmu “otvorila i dušu i srce”.

Predić je rekla da je srećna i zahvalna na ukazanoj prilici napomenuvši da je ljepota uloge Svete Petke što se takva “u našoj sredini javlja nikad ili rijetko”.

U filmu igraju i Milica Stefanović, Filip Hajduković, Јadranka Selec, Branislav Ttomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj i nekoliko jordanskih glumaca.

U bioskope u Repzblici Srpskoj film “Sveta Petka – Krst u pustinji” stiže 15. septembra.