Baštini srpsku tradiciju sa Kosmeta: Mala Pavlina održala humanitarni koncert u Banskom dvoru

28.04.2022. | 12:20

Djevojčica Pavlina Radovanović, koja anđeoskim glasom baštini srpsku tradiciju sa Kosova i Metohije, sinoć je održala humanitarni koncert u Banskom dvoru.

“Gora ječi“, “Rasti rasti“, “Vila sa Košara“, “Udade se jagodo“, “Kosovski božuri“ samo su neke od pjesama koje je ova talentovana dvanaestogodišnja djevojčica otpjevala svojoj Banjaluci i svome Orahovcu, koji je za Pavlinu duhovna oaza, ali i oaza srpskog naroda kojima je utočište Crkva Uspenja Presvete Bogorodice.
“Uvidjevši da kupola crkve, koja je nijemi svjedok vremena kada su Srbi živjeli spokojno, ali i zle sadašnjice kada je Srbima uskraćena sloboda koja je neotuđivo pravo svakog čovjeka, nije iscrtana freskama, Pavlina je odlučila da sredstva prikupljena na koncertu donira u ove svrhe”, ispričala je Pavlinina sestra Jovana.
U želji da svoju crkvu upotpuni freskopisom i uvrsti se sa kosovskim ktitorima, ova djevojčica pokrenula je akciju, a za ovu misiju dobila je blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija, koji kaže da je Pavlina glas svih Srba sa Kosova.

Pavlininu akciju podržao je i Kabinet gradonačelnika Banjaluke, a podršku je dobila i od Eparhije Banjalučke i njegovog preosveštenstva vladike Jefrema, kao i mnogih drugih.
Podsjećamo, ova mlada i afirmisana muzičarka koja se odaziva na sve humanitarne koncerte širom Kosova i Metohije, centralne Srbije i Republike Srpske, je jedna od dobitnica nagrade Grada Banjaluka mladima upravo za značajna djela u oblasti humanitarnog rada.
Mlada umjetnica je nastupala i u našem gradu krajem prošle godine u okviru kulturno-umjetničkog programa “Oj Kosovo, Kosovo” posvećenom Zadužbini za Kosovo i Metohiju, te za ovogodišnje obilježavanje pravoslavne Nove godine.