Banjalučka publika uživala: U Banskom dvoru održan koncert kamernog gudačkog orkestara

23.03.2022. | 11:04

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan koncert kamernog gudačkog orkestara „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“, saopšteno je iz Gradske uprave.

Orkestru se na ovom koncertu pridružila Jelena Dimitrijević (Beogradska filharmonija) – gostujući koncertmajstor.

Na repertoaru su se našla djela  kompozitora poznog romantizma, postromantizma i 20. vijeka (E. Grig, J. Suk, S. Barber) kao i djelo savremenog domaćeg kompozitora Zorana Erića – „Cartoon“.

Ansambl čine akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a osnovan je sa namjerom da prema uzoru na brojne kulturne centre regiona i naš grad dobije profesionalni gudački orkestar koji će pored uobičajenog svjetskog repertoara aktivno promovisati i domaće kompozitore.  Ansambl je zvanično promovisan  na Dan Banskog dvora 8. novembra  2020. godine, kada je i održao svoj prvi koncert.

-Velika je čast i zadovoljstvo raditi sa najboljim umetnicima Republike Srpske. Predano i vredno smo pristupili radu vrlo kompleksnog i teškog programa. Njihova studioznost i posvećenost detaljima uzdižu ovaj ansambl na visok nivo i obećava jednu sjajnu perspektivu kako za njih same tako i za kulturnu scenu Banje Luke. Zrelim tonom, dubiozno su fokus prebacili na zajednički zvuk ansambla i izrazom uspeli da ovaj  koncert pretvore u jedno stilsko putovanje. Ovo blago Banskog dvora je umetnički dragulj Banjaluke i meni je zadovoljstvo bilo biti deo ovog projekta – kazala je Jelena Dimitrijević, gostujući koncertmajstor koja kao član Beogradske filharmonije ima priliku da sarađuje sa najprestižnijim solistima i dirigentima današnjice.