Banjalučaninu prvo mjesto na japanskom festivalu turističkog filma

16.04.2022. | 10:00

Banjalučanin Robert Dacešin, kreativni bloger i putopisac, koji je obišao preko 75 zemalja, osvojio je prvo mjesto na prestižnom japanskom festivalu turističkog filma.

Dacešin je dobio nagradu u kategoriji za najbolji video o nekoj zemlji u konkurenciji sa 1.542 turistička promo-videa iz velikog broja zemalja svijeta.

“Nikada do sada se nisam prijavljivao na festival ovog tipa. To veče, negdje iza 23 časa, završio sam ispunjavanje aplikacije, poslao naš film i kroz koji dan već zaboravio šta se desilo, sve dok nisam dobio zvaničan mejl od festivala da je video ušao u uži izbor videa u kategoriji za najbolji video o nekoj zemlji. Čisto da pojasnim, glavne kategorije su još bile najbolji video o nekom gradu i nekoj regiji.

U konkurenciji na festivalu, druge zemlje sa ogromnim produkcijama, poput Katara, Australije i drugih, slale su timove i ogromne produkcije, a mi sa skromnim budžetom smo osvojili prvu nagradu”, istakao je Dacešin.

Dodao je da je i informacija da je ušao u uži krug bila nestvarna te da se tada čuo sa Sinišom Berjanom, ambasadorom BiH u Japanu, koji mu je i saopštio da je osvojio nagradu.

“Sama činjenica da sam ušao u uži krug bila mi je nestvarna, a onda mi je kroz dva dana poslao možda i najradosniju poruku koju sam dobio u skorije vrijeme”, kazao je Dacešin, navode “Nezavisne novine”.

On je zahvalio svima koji su bili zaslužni da ovaj turistički video osvoji ovu prestižnu nagradu.

“Hvala puno Siniši. Hvala i Milanu Banjcu, koji je montirao video, Milanu Bajiću, koji je snimao veći dio kadrova, kao i Marku Radiću, zbog koga smo imali priliku da prošle godine putujemo zemljom i snimamo sve ovo. Nadam se da smo barem na mali način dali doprinos promociji naše zemlje u svijetu”, rekao je Dacešin.

Dacešin ističe da su kadrovi za film snimani punih godinu dana, većinom zbog saradnje koju je imao sa Turističkom organizacijom Republike Srpske i projekta gdje su snimili devet manjih videa o skrivenim biserima našeg kraja.

“Krajem godine shvatio sam da imamo mnogo kadrova i iz prethodnih videa, te sam poželio tada da se napravi jedan video koji će zaokružiti cjelokupnu priču na jednom mjestu i koji će u malo vremena pokazati što više toga je moguće. Sada kada ga gledam, shvatim da i dalje ima toliko toga što nisam stavio u video. Recimo, Neum, nisam spomenuo da imamo more, piramide u Visokom, ili čak Trebinje, koje je po mom mišljenju najljepši grad u zemlji. Osjećam da je toliko toga još moglo da stane u njega i onda shvatiš koliko zaista u zemlji ima da se vidi”, istakao je Dacešin. Nažalost, zbog pandemije virusa korona Dacešin neće biti u prilici da otputuje u Japan kako bi primio nagradu.