Banjalučani osvojili prvu nagradu u Japanu: Promovisali turističke potencijale BiH

18.03.2022. | 11:44

Turistički promotivni video “Zašto BiH može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu” Banjalučanina Roberta Dacešina i njegovog saradnika Milana Banjca, proglašen je najboljim turističkim filmskim ostvarenjem u kategoriji najboljih turističkih destinacija, na prestižnom Japanskom svjetskom festivalu.

Festival je održan u protekla dva dana na ostrvu Joron, na jugu Japana, navodi se u saopštenju iz japanske Ambasade u BiH i ističe da su eminentni japanski stručnjaci iz oblasti turizma potvrdili su mogućnost skore posjete BiH, s ciljem dalje promocije regiona.

Nagradu je u ime dobitnika preuzeo ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan, koji je zahvalio organizatorima Festivala i međunarodnom žiriju za vrijedno priznanje za turistički promotivni video iz BiH.

Organizatori Festivala ocijenili su nagrađeni turistički video Roberta Dacešina, inače avanturiste i putopisca, veoma visokim ocjenama i prenijeli ambasadoru divljenje prema turističkim atrakcijama i prirodnim ljepotama BiH.

U takmičarkom dijelu učestvovalo je ukupno 1.542 promotivnih video zapisa iz brojnih zemalja svijeta, što je ujedno i najveći broj primljenih aplikacija u istoriji održavanja Festivala.

Prva festivalska nagrada za BiH turistički promo video je od izuzetnog značaja uzimajući u obzir broj pristiglih aplikacija, te izuzetno stroge kriterijume međunarodnog žirija, navedeno je u saopštenju.

Ovo priznanje je već drugi veliki uspjeh turističkih promotera iz BiH s obzirom na to da je na prošlogodišnjem Festivalu održanom u gradu Kjotu, staroj prestonici Japana, turistički promotivni video “Ništa mnogo, ali mnogo više” Turističke organizacije Republike Srpske osvojio izuzetnu treću nagradu u kategoriji najboljih turističkih destinacija – regiona.

U okviru zvaničnog programa Festivala održan je i poseban je jednočasovni forum posvećen turizmu u BiH koji je izazvao veliku pažnju učesnika, a glavni učesnici foruma su bili ambasador Siniša Berjan i predsjednik međunarodnog žirija Festivala Akihiro Kašima.

Zbog pandemije virusa korona, Festival, koji je emitovan širom svijeta u prenosu uživo, održan je na otvorenom prostoru sa limitiranim brojem učesnika na samom mjestu događaja.

Japanski svjetski festival turističkog filma je oficijelni član Međunarodnog komiteta turističkih filmskih festivala