Bajka braće Grin “Sedam gavranova”: Dječije pozorište RS počelo rad na novoj predstavi

20.10.2021. | 17:11

Iako je tek završen 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS, počeo je rad na novoj predstavi, a riječ je o bajci braće Grim – “Sedam gavranova”.

Autori čije je bajke “Zlatna guska”, “Pepeljuga”, “Ivica i Marica”, “Vuk i sedam jarića”, “Zlatokosa”, “Crvenkapa” , “Sedam gavranova”… UNESCO 2005. godine uvrstio kao zbirku “Bajke za djecu i dom” na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, novi su izazov za banjalučki ansambl i nova radost najmlađoj publici.

Predstavu će režirati češki reditelj Jakub Maksimov, a scenografija, kostim i lutke biće autorstvo Olge Zebjenski, umjetnice iz Poljske. Autor muzike je Lazar Novkov iz Novog Sada.

Dramatizaciju bajke braće Grim takođe je priredio reditelj Jakub Maksimov, čiji prevod sa češkog potpisuje Sanda Kulenović.

Glumačke role pripale su Aleksandri Spasojević, Slobodanu Perišiću, Dušku Mazalici, Aleksandru Blaniću, Đorđu Jankoviću, Saši Terziću, Draganu Vučiću i Radete Kostiću.

Jakub Maksimov jedan je od najboljih savremenih čeških reditelja. Nagrade koje je osvajao na brojnim festivalima i način rada s ansamblima uvodeći nove pedagoške prakse važan su iskorak u produkciji DP RS.

Drugačijim smjerom u rediteljskom prosedeu, nova predstava Dječijeg pozorišta RS donijeće i novi umjetnički rukopis pred gledaoce, ali i stručnu kritiku, jer će ova predstava izvjesno imati veliku festivalsku budućnost.

Premijera predstave “Sedam gavranova” u Banjaluci je zakazana za 15. decembar, pišu Nezavisne.