Autora Vesne Kapor: Promovisana knjiga “Nebo tako duboko”

22.07.2022. | 08:53
Knjiga “Nebo tako duboko”, autora Vesne Kapor, koja govori o gubitku bližnjih, njihovim reagovanjima i samoći u novom vijeku, promovisana je u bilećkom Domu kulture.

Knjiga govori o Tari Senici, djevojci koja umire ne napunivši ni dvadeset godina. Priča o njoj, njenoj bolesti, smrti, ali i suočavanju sa ovom tragedijom daje se iz tri ugla – majčinog, očevog i naratorke iz trećeg lica.

Autor knjige Vesna Kapor rekla je tokom promocije da je dominantna tema knjige smrt od koje se bježi, a život se prikazuje kao vječita zabava.

– Knjiga je zbirka priča, pisama kroz koju se nekoliko junaka sjećaju svog života vezanog za glavnu junakinju prerano preminulu Taru Senicu. Tara je bila jedinica, neobična duša, neobično dijete koja je iz punog života preminula. Riječ je o univerzalnoj priči – rekla je Kaporova.

Ona je objasnila da je knjiga nastala nakon njenih susreta sa majkom preminule djevojke, istakavši da je ovom knjigom na neki način produžila život djevojci i uvela je u vječni život.

Sanja Bošković, vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović” iz Bileće koja je organizovala promociju, rekla je novinarima da je čitajući Vesninu knjigu proživjela svaku opisanu situaciju i da je poruka koju knjiga nosi jasno dočarala borbu sa kojom se suočavamo od pojave virusa korona, ali i emociju koju osjećamo gubeći najmilije.

Ona je najavila bogato kulturno ljeto u ovoj ustanovi kulture.

– Trudimo se da u skladu sa našim mogućnostima i uz pomoć prijatelja Biblioteke organizujemo druženja i književne večeri. Za naše najmlađe sugrađane pripremamo druženje sa poznatim piscem za djecu, a zatim promociju knjige naše sugrađanke Radmile Čokorilo – rekla je Boškovićeva.

Vesna Kapor objavila je do sada roman “Tri samoće” i zbirke priča “Po sećanju se hoda kao po mesečini”, “Venac za oca” i “Kao što i vama želim”.

Za svoje stvaralaštvo je dobila niz domaćih priznanja, među kojima je i nagrada “Meša Selimović” za roman “Nebo, tako duboko”, a djela su joj prevedena na nekoliko jezika.