Ansambl Narodnog pozorišta RS pred beogradskom publikom

25.06.2021. | 23:16

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske večeras je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu odigrao predstavu “Derviš i smrt”.

Glumac Zlatan Vidović izjavio je da je kompleksna uloga Ahmeda Nurudina jedna od najvećih u njegovoj pozorišnoj karijeri, koju svaki glumac želi da ima.

“Velika je obaveza biti dio nečega što je proglašeno za roman vijeka kod nas. Mislim da svi treba da budemo ponosni na naše Narodno pozorište koje se uhvatilo u koštac sa ovim djelom”, rekao je Vidović.

Banjalučki glumci su ranije ove sedmice zahtjevnom adaptacijom remek djela Meše Selimovića izašli i pred publiku Sterijinog pozorja u Novom Sadu i naišli na izuzetno dobar prijem.

Reditelj Dejan Projkovski rekao je da su poslije novosadskog nastupa od ozbiljnih pozorišnih kritičara izašle dvije kritike koje su bile odlične.

“Uzeći u obzir i kritiku publike, mislim da smo napravili jedan pozorišni praznik”, rekao je Projkovski.

Predstava “Derviš i smrt” je unikatan tročasovni pozorišni spektakl jedinstven po zadivljujućoj scenografiji, sceni prekrivenoj pijeskom, kostimima, specifičnoj atmosferi, životinjama na sceni, te osvjetljenju i muzici.

Predstava je prvi put u matičnom pozorištu odigrana 30. oktobra prošle godine.