Aleta Rajič sedmi put nagrađena: Film animatorke iz BiH najbolji u Bakuu

17.12.2020. | 19:20

Aleta Rajič, bosanskohercegovačka animatorka, sedmi put je nagrađena za animirani film “Prirodni odabir”, ovog puta za najbolju animaciju na 11. Baku film festivalu u Azerbejdžanu.

Navedeno animirano filmsko ostvarenje, koje se na vizuelno atraktivan način promišljeno bavi dualitetom uma i tijela, te ontološkim pitanjem ženskog identiteta, premijerno je prikazano u takmičarskom programu 25. Sarajevo film festivala (SFF), te u posljednjih godinu dana selektovano na preko 40 međunarodnih filmskih festivala, kazali su iz Kluba animatora “Neretva”.

Predstavnici Kluba ističu kako je ovo sedma nagrada dodijeljena mladoj animatorki i filmskoj ekipi, uključujući prethodne na Festivalu animiranog filma u Banjaluci, SEE a Paris u Parizu, Accra Indie film festivalu u Gani, Star film festivalu u Sisku, “Tulipoff” u Kopenhagenu kao i posebno priznanje ASIFA na “Animafestu” u Zagrebu.

“Prirodni odabir” nastao je u produkciji “Studija Neum”, te koprodukciji sa “Zagreb filmom”, a uz finansijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC), navodi se u saopštenju Kluba.

Aleta Rajič rođena je 1990. godine u Čapljini. Magistrirala je engleski jezik i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Rad na animiranom crtanom filmu započela je još u osnovnoj školi u “Studiju Neum”, gdje je kao scenograf i animator radila na nekoliko filmova, te pohađala brojne radionice animacije i edukativnih programa u njihovoj organizaciji. Posljednjih nekoliko godina bila je jedan od predavača u Školi animiranog crtanog filma, u Mostaru i Neumu.

“Prirodni odabir” je njen drugi autorski film, a Rajičeva ističe da je cijeli projekat prvenstveno pasionirani timski rad filmske ekipe koju su tokom procesa nastanka ostvarenja činili Sanja Rajič Banjac, Jurinko Rajič, Rajna Rajič, Vjeran Šalamon, Juraj Sremec, te Helena Magdi Šalamon.

Oznake: Nagrada