Uhapšen bivši direktor Rajfajzen banke u BiH: Potražuju ga SIPA i Tužilaštvo BiH

Karlhajnz Dobnig, bivši direktor Rajfajzen banke u BiH kojeg u zajedničkoj operaciji sa partnerskim institucijama Austrije i Njemačke potražuje SIPA i Tužilaštvo BiH, uhapšen je danas u Austriji, nezvanično saznaju “Nezavisne“.

On je pod istragom zbog sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona evra.

Istražilac Tužilaštva BiH se nalazi na terenu gdje koordiniše aktivnosti policijskih službenika koji vrše pretrese, a Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji sa kolegama u Njemačkoj i Austriji.

Rajfajzen banka BiH saopštila je da nije bila upoznata sa navodima o pranju novca u momentu kada je Karlhajnc Dobnig podnio ostavku na poziciju predsjednika Uprave Banke.

“Prije nekoliko sedmica saznali smo za potencijalni sukob interesa Dobniga. Po utvrđivanju sukoba interesa, Dobnig je 19. marta podnio ostavku na svoju poziciju u Banci, sa trenutnim učinkom. U tom trenutku nismo bili upoznati sa navodima o pranju novca”, navodi se u saopštenju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) u BiH danas su na području Kantona Sarajevo izvršili pretres stambenog objekta zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela pranje novca i poreska utaja ili prevara.

“Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefon, tablet, USB stik, računarska oprema i poslovna dokumentacija”, saopšteno je iz Sipe.

Ostavite komentar: