Primorani smo gledati šta rade komšije u okruženju: Uvođenje vaučera za gorivo u BiH teško ostvarivo

01.07.2022. | 09:15

Uvođenje vaučera za gorivo za socijalno ugrožene kategorije stanovništva u BiH teško je ostvarivo.

To smatraju naši sagovornici, komentarišući ideju Vlade Republike Hrvatske, iz koje su saopštili da će, ukoliko bude potrebno, uvođenjem vaučera na gorivo proširiti paket pomoći vezan za poskupljenja energenata.

Za to vrijeme, u BiH za prijedloge privremenog ukidanja akciza na naftu i naftne derivate nadležni ne mogu naći zajednički jezik, pa smo primorani gorivo plaćati u enormnim iznosima i gledati šta rade komšije u okruženju. U ovom trenutku jedine vaučere koje građani BiH dobijaju, a koji bi, kako to tvrde nadležni, trebalo da im olakšaju situaciju, jesu oni turistički.

Admir Arnautović, predsjednik Udruženja potrošača srednje Bosne, kaže za “Nezavisne novine” da postoji velika razlika u turističkim vaučerima i onima za gorivo, prvenstveno jer bi oni za naftu i naftne derivate direktno pomogli najugroženijim građanima. Slično je, ističe, i u vezi sa korekcijom cijena za osnovne životne namirnice.

“Ukoliko se smanji cijena hljeba na tržištu, to bi direktno pomoglo ljudima koji su slabijeg imovnog stanja. Ukoliko se smanji cijena goriva na tržištu, mi ćemo opet pomoći ljudima slabijeg imovnog stanja, više nego bogatima. Vaučerima za turistička putovanja mi direktno pomažemo bogatima, bez obzira na to što oni te vaučere mogu koristiti samo u BiH”, naglašava Arnautović.

Bilo kakva ideja da BiH zaista i krene sa vaučerima za gorivo, sa sobom bi u ovom trenutku dovela do brojnih neriješenih pitanja, smatraju ekonomisti.

Na prvom mjestu, mi ne znamo koliko je socijalno ugroženih građana u BiH, ističe Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Mi već više od 15 godina slušamo priču o socijalnoj karti. Pričali su da će to napraviti i kada je u pitanju struja. Javno se raspravljalo da li bi trebalo da ona bude jednaka za sve ili ne, pa da država subvencioniše struju penzionerima i najugroženijim kategorijama, a da se ostalima računa po tržišnim cijenama. Sada, sve i da hoćemo da podijelimo vaučere na gorivo, ne bismo znali po kojem kriterijumu da ih dijelimo”, kaže Đogo.

I Željko Šain, ekonomski analitičar, saglasan je s tim da bi uvođenje vaučera na gorivo bilo od koristi građanima, ali da se u obzir mora uzeti činjenica da su vlasti na nivou BiH potpuno nepripremljene ušle i u pandemiju virusa korona i da smo se užasno snašli sa problemima koji su nas zadesili, a koje je, navodi, dodatno pogodila inflacija.

“BiH je u vanrednom stanju, koje traži vanredne mjere. Nama treba krizni ekonomski štab, lišen političkog uticaja. To je politički teško sprovesti, ali da ima namjere i da se poštuju građani, to bi trebalo da bude riješeno”, smatra Šain.

On navodi da je, pored goriva, građanima neophodan i drugi način pomoći.

“Na prvom mjestu treba pomoći poljoprivrednicima. Vlade RS i FBiH, ali i distrikta Brčko, trebalo bi da kažu da će otkupiti od poljoprivrednika sve što su proizveli po prihvatljivom cijenom, i na taj način bi napravile bazu poljoprivrednih proizvoda da bi materijalno pomogle najugroženijima”, kaže Šain za “Nezavisne novine” i dodaje da bi se i novac koji država prikuplja po osnovu fiskalnih i parafiskalnih nameta, a radi se o milionima KM, trebalo preusmjeriti prema ugroženim građanima, prije svega zbog neizvjesne nadolazeće zime.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS poručuju da Vlada zasad nije razmatrala mogućnost uvođenja vaučera za gorivo. Podsjećaju da su ranije predlagali mjere pomoći za potrošače, poput ukidanja PDV-a na osnovne životne namirnice i ukidanja akciza na gorivo, ali da od toga nije bilo ništa, jer nisu prihvaćene na nivou BiH.