Kućni budžeti “trpe”: Cijene goriva na pumpama Srpske približile se iznosu od dvije marke

03.03.2021. | 08:22

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj približile su se iznosu od dvije marke po litri.

Podsjećanja radi, prošle godine u aprilu koštalo je u prosjeku 1,75 KM.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima, Dragan Trišić, za Srpskainfo kaže da je posljednjih mjesec dana gorivo na benzinskim pumpama poskupilo u prosjeku za 10 feninga po litri.

“Naši distributeri su samo korigovali cjenovnike s nabavnim cijenama iz rafinerija. Dakle, maloprodajne cijene u Republici Srpskoj zavise direktno od rafinerijskih cijena iz okruženja, odnosno iz Srbije i Hrvatske”, navodi Trišić. Gorivo na svjetskom tržištu je, kako dodaje, poskupilo u posljednja dva mjeseca. Na konstataciju da je i dalje pandemija novog virusa korona, da su ograničenja o kretanjima ljudi u cijelom svijetu na snazi, zbog čega je potrošnja nafte smanjenje, Trišić kaže da su razlozi geopolitičke prirode.

“Osim toga, tržište je optimistički odreagovalo na početak vakcinacije”, objašnjava on.

Podsjećanja radi, na samom početku epidemije novog virusa korona u Republici Srpskoj gorivo bilo izuzetno skupo imajući u vidu da je nafta na tržištu znatno bila pojeftinila. Cijena po litri je bila u prosjeku 2,20 KM. To su uvidjeli i u Vladi Republike Srpske, pa je Ministarstvo trgovine i turizma RS u aprilu prošle godine donijelo Uredbu o ograničenoj marži u maloprodaji na 0,25 KM po litri, a 0,06 KM u veleprodaji. Nakon toga cijena je bila 1,75 KM u prosjeku.

OGRANIČENA CIJENA

Na ovaj način građanima nije samo omogućeno da po jeftinim cijenama kupuju naftne derivate, nego je izbjegnut i mogući rast cijena nekih drugih roba i usluga, objašnjavala je Suzana Gašić, ministarka trgovine, razloge zašto su ograničili cijenu naftnih derivata.

Vlada je ovo ograničenje ukinula početkom avgusta prošle godine, pozivajući se da je u RS ukinuto vanredno stanje i da na snazi nisu zabrane rada određenih djelatnosti.

Oznake: Cijene, Gorivo, Pumpe, Srpska