Korona ostavlja posljedice! Jedan odsto radno aktivnog stanovništva bolesno

20.04.2021. | 14:04

U Turskoj, državi drugoj na svijetu po broju novih infekcija virusom korona nakon Indije, gotovo jedan odsto radno aktivnog stanovništva zaraženo je ovim virusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj umrlih od posljedica infekcije juče je bio 341 uprkos tome što je primljeno više od 20 miliona vakcina. Oko 551.000 Turaka trenutno spada u aktivne slučajeve kovida 19, dok radno sposobnog stanovništva ima oko 57 miliona.

Zemlja sa 84 miliona stanovnika zauzima četvrto mjesto na globalnom nivou po novim slučajevima infekcije u sedmodnevnom prosjeku. U poslednja dva dana samo je daleko veća Indija premašila broj slučajeva u Turskoj.

Istanbul i drugi dijelovi gusto naseljenog sjeverozapada Turske pojavili su se kao žarišta, a predsjednik Redžep Tajip Erdogan prošle sedmice je promijenio smjer ka pooštravanju socijalnih ograničenja za islamski mjesec ramazan.

Ministar zdravlja rekao je juče da zdravstveni radnici osjećaju pritisak u Istanbulu i provincijama DŽanakale i Tekirdag, gdje je popunjeno više od dvije trećine jedinica intenzivne njege.

Novi slučajevi dostigli su vrhunac od više od 63.000 zaraženih prošlog petka, a njihov broj je povećan pet puta od početka marta, kada je Erdogan popustio ograničenja u, naveo je on, periodu “kontrolisane normalizacije”.

Američki Institut za metriku i procjenu zdravlja predviđa da će stopa hospitalizacija u Turskoj dostići vrhunac sljedeće sedmice, a dnevna stopa smrtnosti oko 5. maja.

Oznake: Korona, Posljedice