Sutra 15 godina vantjelesne oplodnje u RS: Stipendija za prvu Medico-S bebu

Prije tačno petnaest godina rođena je prva beba začeta postupkom vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj. Djevojčica Sanja Vučić 8. decembra 2018. godine puni petnaest godina, a ime je dobila po prof. dr Sanji Sibinčić koja je začetnik vantjelesne oplodnje u našoj zemlji i osnivač Zdravstvene ustanove za liječenje neplodnosti Medico-S.

„Datum kada je na svijet došla naša prva beba predstavlja svojevrsni praznik cijelom Medico-S timu te smo odlučili da našoj Sanji darujemo poseban rođendanski poklon. Budući da je učenik srednje medicinske škole odlučili smo da joj obezbjedimo mjesečnu stipendiju tokom srednje škole, a ukoliko bude željela da nastavi školovanje rado ćemo je u tome podržati”, izjavila je generalni direktor Zdravstvene ustanove Medico-S prof. dr Sanja Sibinčić.

 

Školarinu za djevojčicu obezbijedila je Zdravstvena ustanova Medico-S, koja je od maja ove godine dio grupacije Pronatal iz Češke.

„Zahvaljujem se doktorici Sanji i cijelom Medico-S timu na iznenađenju koje su mi priredili. Moja ljubav prema medicini vjerovatno je određena i mojom rođenjem, a osim stipendije otvorena mi je mogućnost da praktični dio nastave obavljam u klinici, a ako odlučim da studiram, možda ću da krenem stopama doktorice Sanje”, izjavila je Sanja Vučić.

 

Od prvog postupka koji je izveden 2003. godine Republika Srpska danas je bogatija za još 1.115 beba koje su na svijet došle vantjelesnom oplodnjom, a prema ostvarenim rezultatima odnosno, broju iznesenih trudnoća, Zdravstvena ustanova Medico-S nimalo ne zaostaje za razvijenim zemljama.

 

Kruna rada, upornosti i zalaganja stručnjaka ove ustanove nakon petnaest godina izvanrednih rezultata uslijedila je u aprilu ove godine kada je Medico-S postala prva klinika van granica EU sa kojom je Pronatal uspostavio saradnju.

 

(BL PORTAL)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *