Počinje preventivna kampanja “Niti 1 čaša prije vožnje!”

BANJALUKA – Tradicionalna republička preventivna kampanja “Niti 1 čaša prije vožnje!”, kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, počinje danas (petak, 14. decembar 2018.) u 12 časova u centralnom banjalučkom parku “Petar Kočić” konferencijom za novinare i podjelom saobraćajno-obrazovnih materijala.

Kampanja će trajati do 31. januara 2019. godine u više gradova i opština Srpske i ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

 

Kampanja je usmjerena i prema pješacima, koji se pod uticajem alkohola kreću kolovozom, a zajednički je sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS sa Auto-moto društvima, Inspektorat RS, društveno-odgovorna kompanija “Molson kors” i grad Banja Luka i ostale lokalne zajednice.

 

Tokom trajanja kampanje specijalizovano razglasno vozilo kompanije “Molson kors” obići će 20 lokalnih zajednica i promovisati ciljeve ove aktivnosti, dok će radnici Auto-moto društava dijeliti saobraćajno-obrazovne materijale.

 

Na putanji “karavana” su opštine Milići, Srebrenica i Vlasenica, u kojima će se održati predavanja na temu “Alkohol i mladi”. Stručni predavači Auto-moto saveza RS i Agencije za bezbjednost saobraćaja RS tokom predavanja na temu “Alkohol i mladi” upoznaće srednjoškolce iz tih opština o uticaju alkohola na sposobnosti vozača, efektu alkohola na ponašanje vozača, greškama koje prave mladi i neiskusni vozači pod uticajem alkohola…

 

U Milićima će biti organizovan sastanak sa načelnicima tih opština na temu “Kapacitet JLS u oblasti bezbjednosti saobraćaja sa prijedlozima za unapređenje“ i centralno obilježavanje kampanje u istočnom dijelu Republike Srpske.

 

Alkohol je, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama. Alkohol povećava samopouzdanje vozača, smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno smanjuje mogućnost opažanja i dovodi do usporenog reagovanja, vozač postaje neoprezan i sklon nepoštovanju saobraćajnih propisa.

 

Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa 1 promilom alkohola u krvi rizik od nastanka nezgode je sedmerostruko veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći.

 

Kampanjom “Niti 1 čaša prije vožnje!” se povećati nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj kroz smanjenje broja vozača i drugih učesnika u saobraćaju koji učestvuju pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz AMS RS.

(BL PORTAL)

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *