Počela isplata dječijeg i materinskog dodatka za decembar

Danas, 27. decembra počinje redovna isplata prava za mjesec decembar 2018. godine, saopšteno je iz Javnog fonda za dječiju zaštitu RS.

Javni fond za dječiju zaštitu danas će, ranije nego uobičajeno, početi isplatu prava iz sistema dječije zaštite u Republici Srpskoj da bi izašli u susret korisnicima u vrijeme pred praznike, rekao je direktor fonda Nedeljko Jović.

“Odlučili smo da prava iz Zakona o dječijoj zaštiti za decembar, umjesto u januaru, isplatimo prije predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika i da pokušamo da obradujemo naše korisnike sredstvima koja većini porodica mnogo znače”, rekao je Jović.

On je podsjetio da su sva prava iz sistema dječije zaštite u 2018. godini isplaćivana redovno, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Jović je rekao da će isplata dodatka na djecu i materinskog dodatka za decembar početi danas, a u petak, 28. decembra, prava na pomoć za opremu novorođenčeta i pronatelitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete.

Za redovnu isplatu prava iz Zakona o dječijoj zaštiti za decembar ove godine obezbijeđen je dodatak na djecu u iznosu od 1.110.427 KM za 19.050 djece, odnosno 13.159 korisnika – roditelja.

Materinski dodatak u iznosu od 405 KM po majci porodilji ukupno iznosi 1.901.475 KM za 4.695 majki porodilja”, rekao je Jović dok je za materinski dodatak po prethodnom Zakonu obezbijeđeno 210 KM – 70 KM po djetetu za troje djece, odnosno tri majke porodilje.

Jović je podsjetio da je za pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete obezbijeđeno 58.050 KM za 96 majki porodilja, odnosno 84 trećerođene i 17 četvrtorođene djece.

“Za pravo na pomoć za opremu novorođenčeta obezbijeđeno je 140.500 KM za 550 majki porodilja, odnosno 562 novorođenčadi”, rekao je Jović

 

(BL PORTAL)

 

Ostavite komentar: