Nove mjere za porodilje u Republici Srpskoj

Jačanje pronatalitene politike u Republlici Srpskoj makar nije ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Suočeni sa niskom stopom prirodnog priraštaja, nadležni su kreirali rješenja. Tako sve nezaposlene porodilje prvu godinu dana djeteta imaju 405 KM mjesečnu naknadu, dok one zaposlene imaju 100 posto plate, koju refundira javni Fond za dječiju zaštitu.

Poslodavci su se dodatno izborili, pa će im Vlada uskoro refundirati i 100 posto doprinosa za porodiljska bolovanja.

 

Kod Vukojevića igranka bez prestanka. Majka četvoro mališana ne radi, otac radi više poslova i ne žali se.

 

“Odrastao sam sa djedom i babom, prenijeli su mi vrijednosti višečlanih porodica. Najveća vrijednost je čovjek, ako imamo dosta ljudi biće svega. Nije to nešto više djece, četvoro, ako ćemo gledati na naše pretke oni su imali dosta više djece. Evo, od žene baba je imala 13, jel tako”, kaže Danijel Vukojević, otac četvoro djece.

 

Vukojevići su jedna od 600 višečlanih porodica u Banjaluci. Većina majki sa više djece nije zaposlena, jer je mnogo obaveza oko mališana. Uz sve to ni poslodavci nisu blagonaklono gledali na česta bolovanja.

 

Ali, pod pritiskom udruženja i poslovne zajednice Vlada RS popušta.

 

Svaka zaposlena porodilja ima garantovanu platu u punom stopostotnom iznosu godinu dana, ili godinu i po za treće dijete. Pored plata poslodavcima će se refundirati i doprinosi za porodilje.

 

“Od nove godine kreiramo novo zakonsko rješenje gdje poslodavcima vraćamo 50 posto od poreza i doprinosa za porodilje”, najavljuje Radovan Višković, mandatar za sastav Vlade RS.

 

A za godinu dana sav teret plate i poreza za zaposlene majke pašće na budžet, potpisano je to memorandumom između Vlade i poslodavaca.

 

“Od 1.1.2020 .godine potpuno RS preuzima i platu i poreze i doprinose, tako da porodilje prelaze potpuno na teret budžeta, odnosno fondova RS”, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

 

Zbog svega je u novom nacrtu budžeta Fond dječije zaštite dobio dostanih 13 miliona maraka.

 

Poslodavci iz Republike Srpske, apeluju i na poslovnu zajednicu Federacije BIH da napravi pritisak na tamošnje vlade kako bi slična zakonska rješenja omogućila i majkama u tom entitetu veća prava i zaštitu.

 

Izvor:(N1 BiH)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *