FZO RS: Pojednostavljena procedura za djecu do 18 godina za medicinsku rehabilitaciju

Produženu medicinsku rehabilitaciju od naredne godine nesmetano će, uz mnogo jednostavniju proceduru, moći da ostvaruju sva djeca do 18 godina, kojima je potrebna rehabilitacija, i to bez komisijskog odlučivanja i ograničavanja trajanja rehabilitacije.

Naime, Fond zdravstvenog osiguranja RS maksimalno je pojednostavio proceduru ostvarivanja prava na medicinsku rehabilitaciju za djecu koja imaju dijagnoze predviđene Pravilnikom Fonda, poput cerebralne paralize i drugih, kako bi se olakšalo i roditeljima i djeci da pravovremeno i na što brži i jednostavniji način ostvare ovo pravo. Od naredne godine djeci do 18 godina će se odobravati rehabilitacija samo na osnovu uputnice porodičnog doktora koja se izdaje na prijedlog specijaliste određene grane medicine. Dakle, neće biti potrebno da ljekarska komisija odobri rehabilitaciju, kao što je to sada slučaj. Takođe, neće se unaprijed ograničavati period trajanja rehabilitacije, zbog čega su često roditelji djece morali da podnose zahtjeve za produženje rehabilitacije, što je iziskivalo ponovno prikupljanje medicinske dokumentacije, dodatno vrijeme i sl.

Isto tako, u slučajevima posttraumatskih stanja, odnosno preloma kod djece omogućeno je da se djeci obezbijedi direktan pristup rehabilitaciji i nakon vanbolničkog zbrinjavanja.

Pored navedenog, izmjenama Pravilnika povećan je i broj dana predviđen za medicinsku rehabilitaciju za određene bolesti i stanja. Primjera radi, broj dana za rehabilitaciju neuroloških pacijenata povećan je sa 21 na 28 dana, kod plućnih pacijenata sa 14 na 21 dan, a kod paraplegije sa 21 na maksimalno 45 dana. Za stanja nakon povreda gornjih i donjih ekstremiteta, te stanja nakon operativnih zahvata koljena i ramena, u gotovo svim slučajevima je broj dana povećan za sedam dana, odnosno sa 14 na 21 dan.

Novina je i da će ljekarska komisija određivati ustanovu u kojoj će se obavljati rehabilitacija, u slučajevima kada komisija donosi odluku o upućivanju na rehabilitaciju.

Izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na produženu medicinsku rehabilitaciju usvojio je Upravni odbor Fonda, a počeće da se primjenjuju u narednoj godini.

Podsjećamo, FZO RS je i ranije u ovoj godini već pojednostavljivao procedure ostvarivanja prava na rehabilitaciju, kada je npr. za lica sa amputacijama, paraplegijom i tetraplegijom omogućena obnova rehabilitacije samo na osnovu uputnice porodičnog doktora, a omogućena im je i rehabilitacija svake godine.

Kako se navodi u saopštenju FZO RS i ubuduće će se raditi na pojednostavljivanju procedura, a u cilju da osiguranici na što jednostavniji način ostvaruju svoja prava iz zdravstvenog osiguranja.

 

(BL PORTAL)

 

Ostavite komentar: