Članovi grupe “Pravda za Davida” najavili mirno okupljanje večeras u Banjaluci

Članovi grupe “Pravda za Davida” oglasili su se saopštenjem u kojem kažu da će se Pokret Pravda za Davida i građani danas u 18 sati okupiti na Trgu Krajine, kako bi zapalili svijeće za pokojnog Davida i svu ostalu ubijenu djecu, mirno i dostojanstveno kao i uvijek do sada.

“Oni koji budu pomislili da prave bilo kakve incidente, znaćemo da nisu dio ovog mirnog i dostojanstvenog skupa”, poručili su.

Napominjemo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je danas izjavio da grupa “Pravda za Davida” mora tražiti odobrenje za skup.

 

U saopštenju ističu da je hapšenje i privođenje njihovih članova dio represije koja se vrši nad njima već duži vremenski perod.

“Uklanjanje svih obilježja koja su predstavljala svetinju i sjećanje na Davida, ogromna koncentracija specijalnih policijskih snaga na ulicama Banjaluke, imali su samo jedan cilj, a to je da se izazove revolt kod naroda i da narod na silu odgovori silom”, ističu iz grupe “Pravda za Davida.

Dodaju da su građani ostali mirni i dostojanstveni i niti jedan incident nisu izazvali.

Ističu da su proslijedili dokumentovani video materijal u institucije EU i UN-a.

Pored materijala proslijedili su i zahtjeve Pokreta i građana Banjaluke u kojem traže da se s njihove strane interveniše i omogući povratak simbola “Davidovog trga”.

“Tražimo da se omogući ljudima mirno okupljanje, bez sprovođenja sile od strane vlasti, jer to je prije svega jedno od garantovanih ljudskih prava koje je uvršteno i u Ustav Republike Srpske”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, traže da se istraže svi postupci policije u toku jučerašnjeg dana i da se ispitaju razlozi zbog kojih je juče došlo do eskalacije stanja u Banjaluci.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 

Ostavite komentar: