Broj razvoda u BiH skoro udvostručen

Tokom prvih devet mjeseci 2018. godine u Bosni i Hercegovini su razvedena 1702 braka, saopštila je Agencija za statistiku BiH.

Analiza portala InfoBijeljina pokazuje da je broj razvoda, u odnosu na isti period 2008. godine, skoro udvostručen, jer su te godine za devet mjeseci rastavljena svega 904 braka.
Najviše razvedenih brakova, od januara do septembra ove godine, zabilježeno je u avgustu (275), a najmanje partnera razvelo se u junu (159).

Podsjetimo, prema nekim istraživanjima, najčešći razlozi razvoda su nevjera i nasilje u porodici, a utvrđeno je i da je razvod sve češći među starijim bračnim parovima. Kao razlozi za razvod pojavljuju se i razlike u stavovima, gubitak emocija, te finansijski problemi.

Stručnjaci upozoravaju da prilikom razvoda, koji je stresan za supružnike, ispaštaju i djeca, jer se nose sa posljedicama koje se direktno odražavaju na njihovo odrastanje.

Ukupno gledano, demografska slika u državi nije povoljna.

“U Bosni i Hercegovini tokom prvih devet mjeseci 2018. godine registrovano je 21.006 živorođene djece što u odnosu na isti period 2017. godine pokazuje pad broja živorođenih za 2,09%, a umrlo je 27.182 lica, što u odnosu na isti period 2017. godine pokazuje rast broja umrlih za 0,02%”, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Jedina svijetla tačka je to što je u proteklom periodu sklopljen nešto veći broj brakova.

“Tokom prvih devet mjeseci 2018. godine u Bosni i Hercegovini sklopljena su 15.062 braka, što u odnosu na prvih devet mjeseci 2017. godine pokazuje povećanje za 1,29%”, kažu iz Agencije za statistiku BiH.

Izvor:(infobijeljina.com)

Ostavite komentar: