Sve veći teret: 650 km vodovodne mreže na području Banjaluke

Preuzimanjem i posljednjeg seoskog vodosistema Bronzani Majdan “Vodovod” je u skladu sa planiranom dinamikom realizovao skupštinsku odluku grada o preuzimanju svih seoskih sistema vodosnabdijevanja na upravljanje i održavanje, a koja su bila pod ingerencijom Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Tako su, pored većih i kompleksnijih sistema, poput Gašića Vrela, Banjice i Crnog Vrela, koje je još u fazi izgradnje i širenja mreže, preuzeti i sistemi Koprivnjak, Sredovac, Motike, Goleši, Bočac, Karanovac, Potkozarje, Verići, Čokorska Polja, Bistrica, Borkovići, Gornja Piskavica i Bronzani Majdan. Ovi seoski vodovodi pokrivaju veoma rasprostranjenu i udaljenu teritoriju sa čak 656 kilometara mreže i svega oko 7.200 domaćinstava koja se snabdijevaju.

– To predstavlja 11 domaćinstava po kilometru mreže, što je neuporedivo manje u odnosu na gradsko područje. Otežavajuća okolnost s aspekta prihoda od prodaje vode leži i u činjenici da se u velikom procentu radi o domaćinstvima sa manjim brojem članova i vikendicama i objektima koji se sezonski ili nikako ne koriste – naveli su iz “Vodovoda”.

Dodaju da svaki od pomenutih seoskih vodovoda ima svoje specifičnosti i probleme koji dodatno otežavaju normalno funkcionisanje u upravljanju i održavanju. Neki od problema su veliki troškovi električne energije na pumpnim i prepumpnim stanicama, povećani troškovi analiza, uzorkovanja i higijenskog tretmana vode, česti kvarovi na mreži, veliki broj starih vodomjera u liniji koji se ne mogu reparirati prilikom zamjene, nepropisne dimenzije, lokacije i kvalitet izgrađenih šahtova, problemi dvojnog napajanja iz raznih bunara i nekontrolisanih izvorišta.

– Zbog toga su prihodi od prodaje vode daleko manji od planiranih, a povećan je i rizik miješanja higijenski neispravne vode u sistem – navode u “Vodovodu”.

Dodali su da su se povećani troškovi u poslovanju javili i zbog bruto plata određenog broja radnika iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, kao i radnika, odnosno mještana, na privremenim i povremenim poslovima, te povećanja troškova goriva i drugog.

– “Vodovod”, kao rijetko koje komunalno preduzeće u regionu, ima karakter regionalnog vodovoda imajući u vidu da, pored gradskog područja, vodom snabdijeva opštine Laktaši i Čelinac, sve banjalučke seoske vodovode preuzete od Centra za razvoj poljoprivrede i sela, pa i dijelove seoskih naselja Čelinca (Memići), Kneževa (Javorani), te Mrkonjić Grada i Ribnika – navode u “Vodovodu”.

Mimo pomenutih, po završetku projekta vodovodnog sistema Crno Vrelo, kojim će napokon biti omogućena uredna isporuka vode sjeverozapadnom dijelu banjalučke opštine, takođe će se snabdijevati i mnogi dijelovi prijedorske opštine.

– Zato će, uprkos svim naporima ovog komunalnog preduzeća, zbog izrazito velikih troškova nastalih širenjem mreže, a uz nedovoljne prihode od prodaje vode, poslovanje u narednom periodu biti veoma otežano – zaključuju iz “Vodovoda”.

Dužina seoske vodovodne mreže

  • 48 kilometara Bronzani Majdan
  • 151 kilometar Gašića Vrelo
  • 206 kilometara Banjica
  • 251 kilometar ostali

 

Izvor:(Glas Srpske)

Ostavite komentar: