ponedeljak, 25 jun 2018 11:49

Susret gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine

Napisano

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić sa saradnicima, razgovarao je danas sa delegacijom Grada Bijeljine koju je predvodio gradonačelnik Mićo Mićić. 

 

Ovo je uzvratna posjeta, budući da je banjalučka delegacija boravila u Bijeljini polovinom aprila ove godine.

 

I tokom ovog sastanka u Banjaluci razgovarano je o više tema, jer kako su istakli gradonačelnici – mnogo je operativnih tema i sličnih problema u obje lokalne zajednice.

 

-Veoma je važno da dva najveća grada u Republici Srpskoj imaju slične stavove i da razmjenjuju najbolje prakse. Tako smo i danas razmatrali niz pojedinačnih problema iz različitih oblasti. Imamo slične ili potpuno usaglašene stavove u vezi sa nekoliko aktuelnih tema, jer naprosto rješavamo pitanja iz praktičnog života koja su konkretna za naše građana i u kojima i jedni i drugi možemo kopirati ono što je dobro – kazao je gradonačelnik Radojičić.

 

Jedna od zajedničkih tema, jeste naplata poreza na nepokretnosti, koju od nove godine mogu da preuzmu lokalne zajednice.

 

-I jedni i drugi imamo interes da se poboljša obuhvat i da se provjeri koliko ima prjava i šta se sve naplaćuje. Banjaluka je u ovom momentu zainteresovana za kontrolu obuhvata i ispravnosti prijava. Vidjećemo koji je to optimalan model i naša odjeljenja za finansije biće u komunikaciji – naglasio je Radojičić.

S obzirom na to da je ponovo otvorena mogućnost za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, Radojičić je kazao da Grada Banja Luka ima oko deset hiljada predmeta u rješavanju i da će dobiti hiljade novih, te da je to dosta dugotrajan i komplikovan posao.

 

-Razgovarali smo i o najboljim rješenjima u sportu, s obzirom na to da Banjaluka ima usvojen novi program i pravilnik u sportu, te da od septembra započinjemo pilot projekat sporta u osnovnim školama – rekao je prvi čovjek Banjaluke.


Oba grada rade i strategiju razvoja, te se nalaze u procesu BFC resertifikacije, odnosno sertifikacije gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem.

 

Gradonačelnik Mićić je kazao da postoji puno zajedničkih tema i problema građana, koje treba rješavati, jer se oni prvo i obraćaju lokalnim zajednicama.

 

-Od Banjaluke se može puno naučiti i želimo sve dobre prakse da prenesemo iz jednog grada u drugi. Ono o čemu smo još pričali jeste da bismo trebali neke dobre ideje ili probleme koje imamo, zajednički kandidovati i pred Vladu RS ili republički parlament kada je riječ o pojedinim zakonskim rješenjima, poput zakona o srednjem i osnovnom obrazovanju, a sve u cilju da privreda dobije kvalitetniji kadar  – naveo je gradonačelnik Bijeljine.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.