petak, 20 oktobar 2017 15:07

Škola na Starčevici dobija deset novih učionica i fiskulturnu salu

Napisano

BANJALUKA - Najbrojnija škola u Srpskoj uskoro će biti dograđena i to na dva sprata, a učenici će dobiti i novu fiskulturnu dvoranu.

Do ovog rješenja došlo je na inicijativu roditelja, koji su godinama muku mučili sa gužvom u školi i komplikovanim rasporedom časova.

Godinama se u školu „Branko Radičević“ na Starčevici upisuje u prosjeku 220 prvačića, najviše u celoj Republici Srpskoj, a zbog velike gužve i manjka učionica neki đaci su na nastavi ostajali čak i do 19.30 časova.

Škola ima 26 učionica, a 76 odeljenja, koja su raspoređena u četiri smjene, dok prvačići na nastavu idu po posebnom režimu.

Svim ovim komplikacijama dolazi kraj, jer su roditelji u saradnji sa nadležnim našli najbolje rješenje, kaže direktorica ove škole Darija Mićić.

- Na inicijativu Saveta roditelja održan je sastanak, na kom smo tražili podršku od gradonačelnika Igora Radojičića, ali i ostalih nadležnih iz Gradske uprave. Mislim da je ovo najbolje rješenje, koje odgovara i roditeljima i djeci,  a Grad je već krenuo u proceduru prikupljanja potrebne dokumentacije, te bi ovaj dio posla trebao bi biti gotov do kraja godine – objašnjava Mićićeva.

Dodaje da je dogradnja škole prvi korak, ka rješenju velikog problema sa gužvom u školi u koju ide čak 1.750 đaka iz tri banjalučka naselja.

Sve je zamišljeno tako da škola dobije deset novih učionica i veliku fiskulturnu dvoranu, a o detaljima, kao i tome koliko će sve koštati, još je rano govoriti, kaže direktorica.

- Papirologija i projekat bi trebali uskoro biti gotovi, kako bismo mogli konkurisati za donaciju Japanske Vade, UNDP-a ili slčno. Drago mi je što je gradonačelnik podržao ovo rešenje, jer škola ima veliki problem koji se tiče, kako roditelja i nastavnika, tako i nadležnih u cijeloj Republici – dodaje direktorica.

Ova vijest posebo je obradovala roditelje dece, koji su bili ogorčeni, jer je organizacija nastave, bila gora nego ikada, a njihovi problemi stigli su i do Pedagoškog zavoda RS i Ombudsmana za djecu.

- Nisam mogla bolju vijest čuti, jer stvarno nije bilo humano djeca budu u školi od dva do 8 naveče, a rasporede časova i ulazaka smo jedva zamatili, bilo je prekomplikovanao – kaže majka jednog dečaka Dijana

Zadovoljni su i đaci, jer će umjesto 26 učionica, moći da koriste 36, a roditelji, ali i prosvjetari nadaju se da bi nove učionica mogle biti spremne već od sljedeće skolske godine.

Nisu odustali od upisnih područja

Definisanje upisnih područja, kako bi se izbjeglo da neke škole budu pretrpane, a neke poluprazne, sljedeći je korak koji će nadležni preduzeti.

- Definisanje upisnih područja nam je sljedeće u planu, ali neće biti ništa drastično. Biće rezova, ali u razumnim granicma, tako da neće biti razloga za nezadovoljstvo đaka i roditelja – naglasila je direktorica Danka Mićić.


Izvor:(EuroBlic)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.