petak, 23 februar 2018 11:28

RUGIPP: Gradonačelnik i zaposleni u Gradskoj upravi Banjaluka izjavama obmanjuju građane

Napisano

Izjavama gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka da će se kasniti sa realizacijom velikih infrastrukturnih projekata zbog najnovijih odluka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) građani su dovedeni u zabludu, stoji u saopštenju RUGIPP-a.

Naime, RUGIPP je ukinula je odobrenje kojim je bivši direktor ove Uprave Miloš Komljenović nezakonito prenio ovlašćenja sa državnih službenika RUGIPP-a na zaposlene Gradske uprave Banjaluka i omogućio im da bez ikakve funkcionalne, mjesne i stvarne nadležnosti sami sebi izdaju podatke iz jedinstvene evidencije koju vodi RUGIPP i pri tom ne plaćaju zakonom predviđenu naknadu.

Tim odobrenjem, istima je bilo je omogućeno da bez ikakvog nadzora ulaze u prostorije Područne jedinice RUGIPP Banjaluka u vremenu od 9 do 15 časova, svakim radnim danom, kako bi za potrebe Grada ili lične potrebe pribavljali dokumentaciju koja je u nadležnosti RUGIPP-a.

Na osnovu tog odobrenja zaposlenima u Gradskoj upravi Banjaluka bilo je omogućeno da samostalno obavljaju poslove u isključivoj nadležnosti zaposlenih u RUGIPP-u, a veliki broj poslova koje su ova lica rješavala u većini slučajeva nisu se odnosili na sam Grad, već na završavanje predmeta nekim fizičkim ili pravnim licima, nesumnjivo u obostranu korist, piše u saopštenju.

Pozivanje Grada Banjaluka na velike infrastrukturne projekte koji će navodno kasniti zbog najnovije odluke RUGIPP-a apsolutno je neosnovano. Predmet „Zelenog mosta“ je problematičan zbog toga što Grad Banjaluka nije na vrijeme provodio promjene u katastru pa su nastali sporni imovinsko-pravni odnosi.

Ističemo i da je zakonom jasno i precizno propisana procedura izdavanja podataka i vršenja usluga RUGIPP-a , te da u tom smislu ne postoji „skraćeni postupak“na koji se poziva gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, izuzev mogućnosti uplate duple takse za određene podatke ili usluge. Grad Banjaluka nije zakonom izuzet u pogledu plaćanja navedene takse jer bi time ostali građani bili stavljeni u neravnopravan položaj, posebno imajući u vidu da je Ustavom Republike Srpske izjednačena svojina pravnih i fizičkih lica sa svojinom nosilaca svojine javnog prava kao što je Grad Banjaluka.

Dodajemo, RUGIPP je prije pet mjeseci dostavila Gradu Banjaluka kompletnu analizu spornih imovinsko-pravnih odnosa koji se vode pred ovom Upravom po zahtjevu Grada i predložila da sa liste od tada 498 predmeta izdvoji prioritete, a kako bi Područna jedinica RUGIPP-a Banjaluka odredila nekoliko službenika koji bi prioritetno radili na rješavanju tih predmeta. Imajući u vidu opšti interes svih građana, RUGIPP je nastojao da na ovaj način izađe u susret Gradu Banjaluka, ali do danas, niko iz Gradske uprave nije dostavio nikakvu povratnu informaciju.

U Područnoj jedinici RUGIPP Banjaluka svi potrebni podaci, osim kad su u pitanju sporni imovinsko-pravni odnosi, izdaju se najdalje u roku od sedam dana. Iz tog razloga, smatramo da je zlonamjerna primjedba Gradske uprave Banjaluka da se na zemljišnoknjižni izvod ili posjedovni list čeka mjesecima, poručuju iz RUGIPP-a.


Izvor:(ATV)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.