četvrtak, 20 septembar 2018 22:02

Banja Luka dobitnik evropskog priznanja za urbanu mobilnost

Napisano

Grad Banja Luka dobitnik je ovogodišnje prestižne evropske nagrade za unapređenje urbane mobilnosti, odlučio je ekspertski žiri Civitasa, ugledne asocijacije evropskih gradova.

Priznanje u kategoriji „Grad u transformaciji“, večeras je u švedskoj Umei, u okviru konferencije Civitas foruma, u ime gradske administracije, primio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

 

Nagrada se dodjeljuje jednom evropskom gradu koji je tokom godine postigao značajnu transformaciju i napredak na polju održivog razvoja.

 

– Banja Luka, kao jedina lokalna zajednica iz BiH koji je član Civitas mreže, prepoznata je kao grad koji je u veoma kratkom periodu proveo niz različitih mjera u cilju promovisanja urbane mobilnosti. Time pokazuje svoje opredjeljenje za razvojem po principima održivog razvoja, za poboljšanjem životne sredine i kvaliteta života u gradu – kazao je Sandić.

 

Prema njegovim riječima, konkretni koraci na unapređenju urbane mobilnosti pokrenuti su poslije reorganizacije Gradske uprave i fokusiranja na konkretne saobraćajne probleme u gradu.

 

Time je jasno pokazano naše opredjeljenje da ćemo se baviti saobraćajem i da saobraćaj neće samo biti slovo na papiru – kazao je Sandić na svečanoj ceremoniji u Umei.
Kako je naglasio, ova nagrada predstavlja veliko priznanje za preduzete mjere i pokazatelj da je gradska administracija na pravom putu, ali i obaveza da se u godinama pred nama „radimo i više i bolje“.

 

Govoreći o provedenim mjerama u oblasti urbane mobilnosti i održivog razvoja, Sandić je naglasio da je Banja Luka, između ostalog, nedavno uvela sistem za automatsko iznajmljivanje bicikala tzv. „Bajk šering“, kojeg su sugrađani odlično prihvatili i svakim danom ima sve više korisnika.

 

Takođe, postavili smo punjače za električna vozila na javnim površinama, rekonstruisali dio pješačke zone u centralnoj gradskoj jezgri, te uveli panoramski autobus na Banj brdo. U centru grada ograničili smo vrijeme parkiranja i zatvorili za saobraćaj vikendima tokom ljeta centralnu gradsku ulicu. Započeli smo sa projektovanjem mreže biciklističkih staza i upravo danas po prvi put u okviru kolovoza označili biciklističku traku – kazao je Sandić.
Napomenuo je da je Banja Luka u junu ove godine uspješno organizovala jednodnevnu konferenciju u okviru CIVINET mreže, koja je okupila preko 60 stručnjaka iz šest zemalja.

 

Takođe, Banja Luka je jedina iz BiH registrovala svoje aktivnosti za Evropsku sedmicu mobilnosti, koja je u toku.

 

Putem različitih politika i projekata, Evropska komisija preuzela je veliki broj akcija kako bi se smanjilo zagađenje prouzrokovano saobraćajem. Od 2002. godineEvropska komisija podržava CIVITAS inicijativu, koja dodjeljuje i visokapriznanja gradovima Evrope, koji su na ovom polju postigli najveće rezultate.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.