ponedeljak, 13 novembar 2017 17:06

Aranžmanom sa EBRD-om zatvorena investicija "Eko toplane" u Banjaluci

Napisano

Gradonačelnik Igor Radojičić i šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Ian Braun potpisali su danas u Banjaluci, ugovor o kreditu u iznosu od 16,5 miliona maraka namijenjenih za gradnju nove Toplane.

-Konačno i dugoročno rješenje najvećeg problema za mnoge građane Banjaluke jeste u izgradnji nove toplane i promjeni energenta. Na putu smo da dobijemo jednu profitabilnu kompaniju koja će zadovoljavati interese građana i davati kvalitetnu uslugu umjesto jednog hroničnog gubitaša, koji je svake godine bio samo glavobolja za nas – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što je Evropska banka za obnovu i razvoj partner Grada u ovom velikom poslu.

- EBRD će svojim aranžmanom, pod povoljnim uslovima, omogućiti da Grad u potpunosti zatvori svoju investiciju u novu eko toplanu u iznosu od 15 miliona KM i do milion i po maraka za obrtna sredstva – kazao je Radojičić, dodajući da je kredit na 15 godina, uz tri godine grejs perioda.

Aranžaman je, kako je istakao gradonačelnik Radojičić, i nesumnjiva validacija samog projekta, jer je EBRD dugo vremena analizirao sistem daljinskog grijanja i pratio sve što je Grad radio u vezi s tim.

-Izvještaj koji su uradili o sistemu i projektu, koji provodimo predstavlja jednu vrstu validacije odnosno verifikacije u tehničkom, finansijskom i pravnom smislu ovog izuzetno kompleksnog projekta. Takođe, mi smo prva lokalna zajednica kojoj je na direktan način odobren ovaj aranžaman, koji nije išao kroz uobičajne procedure odobrenja vlasti na nivou Republike i BiH, i to predstavlja ozbiljnu ocjenu validnosti Grada kao partnera – naglasio je Radojičić.

On je najavio i nove projekte sa EBRD-om, poput modernizacije javne rasvjete, projekta vodosnabdijevanja, izrade akcionih planova za „zeleni" i "pametni" grad.

Šef Kancelarije EBRD Ian Braun, kazao je da ugovor kombinuje finansiranje i ekologiju i dokazuje da se može imati komercijalno održivo daljinsko grijanje.

-Projekat takođe dokazuje da se kroz privatni sektor može pružiti usluga pouzdanog centralnog grijanja. Nadamo se da ovo predstavlja početak dugotrajne saradnje EBRD i Grada Banjaluka – kazao je Braun, koji je ovom prilikom sa menadžerom projekta Borkom Torbicom, potpisao ugovor o impementaciji projekta izgradnje nove Toplane.

Ovaj ugovor, prema riječima Torbice, predstavlja ugovor o monitoringu, djelovanju i poslovanju Eko toplane u narednim godinama, ne samo u pravnom, tehničkom i finsijskom, već i dijela koji se odnosi na ekologiju, zaštitu životne sredine i zdrvalja ljudi i socijalni momenat.

Predstavnica UN-ovog programa za zaštitu životne sredine (UNEP) u Bosni i Hercegovini Amina Omićević istakla je da je ova organizacija donirala sredstva za izradu studije zaštite životne sredine za ovaj projekat.

-Banjaluka je jedan od prvih pilot gradova globalne inicijative za daljinsko grijanje. Izuzteno nam je drago što je naš rad sa Banjalukom rezultirao direktnom investicijom EBRD-a.  Model koji smo ovdje koristili, biće iskorišten kako u regionu tako i širom svijeta – zaključila je ona.


Izvor:(banjaluka.rs.ba)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.