utorak, 15 maj 2018 09:50

Hiljade folkloraša i 70 društava na tvrđavi Kastel od 18. do 20 maja

Napisano

Banja Luka i tvrđava Kastel biće, od 18. do 20. maja, domaćini 23. evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu.

 Prema najavama organizatora – Saveza srpskih udruženja Njemačke i KUD Piskavica,  na smotri će učestvovati između 65 i 70  kulturno-umjetničkih društava sa oko 4.000 članova, iz 14 evropskih zemalja.

To ovaj događaj čini jednim od najmasovnijih kulturnih događaja u našem gradu. U okviru revijalnog programa nastupaju folklorni ansambli iz Čikaga i Milvokija.

– Tokom smotre biće postavljeno i 25 štandova na kojima će se predstaviti zanatlije poput opančara, proizvođača narodnih nošnji, ali i privrednici iz RS i Evrope. Radi se o velikom projektu koji spaja srpsku dijasporu sa maticom na najbolji način, a to je čuvanje identiteta, kulture i običaja srpskog naroda. Njegovanje običajnog života srpskog naroda  veoma  je važno za generacije koje svoja životna iskustva stiču u rasejanju – kažu u KUD Piskavica.

Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu podržali su Predstavništvo Republike Srpske u Njemačkoj, predsjednik Republike, Vlada RS, Grad Banja Luka i Turistička organizacija Banja Luka.


Izvor:(banjaluka.rs.ba)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.