četvrtak, 09 avgust 2018 13:29

Eko festival "Dani Vrbasa" 23. i 24. avgusta

Napisano
Foto: Aco Čavić Foto: Aco Čavić

Udruženje građana „Green Vrbas – Zeleni Vrbas“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Banjaluka, Vodovod A.D. i uz podršku Grada Banjaluka po šesti put organizuje dvodnevni Eko festival „Dani Vrbasa“. 

U povodu predstojeće, šeste po redu manifestacije „Dani Vrbasa“  želimo Vas informisati o planu i programu našeg ekološko-turističkog i kulturno-sportskog festivala koji se održava u Banjaluci, a koji je  organizovan tako da bude pristupačna svima. Festival će se održati dva dana - 23. (četvrtak) i 24. (petak) avgusta u bašti motela Ortodoks na šest kilometara od centra grada u najčistijoj zoni rijeke tzv „vodozahvat“.


Eko festival“ će biti izložbeno – sajamskog karaktera, a posjetiocima će se predstaviti učesnici festivala čiji štandovi će biti na temu ekologije/biologije, reciklaže, turističke ponude našeg grada ali i proizvođači organske hrane i kozmetike sa prostora RS i BiH. U saradnji sa obrazovnim ustanovama, te javnim preduzećima i kompanijama u realnom sektoru koji apostrofiraju društvenu odgovornost pripremljena je  “Ekološka radionica”  čija tematika će zadovoljiti znatiželju populacije od 7 do 77 godina.

 

Slijedeći dosadašnji put organizacije festivala koji, pored ekološkog, ima turistički značaj proširili smo naš entuzijazam na promociju potencijalnih turističkih proizvoda koje bismo u dogledno vrijeme valorizovali i predstavili kao značajan segment turističke ponude grada na rijeci Vrbas.

 

O festivalu:

Eko festival „Dani Vrbasa“ predstavlja turističko-kulturni događaj, ali i festival posvećen ekologiji. Promocija zaštite životne sredine je primarna aktivnost i povod festivala. Zagađivanje životne sredine je posljednjih godina počelo da se shvata kao ozbiljan problem. Mladi danas nisu dovoljno svjesni koliko je ekologija važna tema današnjice, iako smo svakodnevno suočeni sa posljedicama koje ima ovo zagađenje, kroz vazduh koji dišemo, a sve je prljaviji u više gradova u RS i BiH, kao i voda i hrana koju unosimo, a prirodnih resursa je sve manje. Pored edukativnih, kulturnih i sportskih dešavanja, festival ima i značajan  turistički potencijal. Banja Luka je interesantan grad za posjete mladih iz svih zemalja svijeta. Smatramo da smo održavanjem festivala u prethodne četiri godine privukli i veliki broj posjetilaca koji ne žive u Banjaluci, a to ćemo činiti i u godinama koje slijede. Sajam ekologije, pored edukativnog uticaja, ima za cilj i povezivanje privrednih subjekata i njihovo zajedničko uticanje na ekologiju regiona.

 

Cilj festivala je da kroz mnoge kulturne aktivnosti, dovedemo što veći broj posjetilaca  iz cijelog regiona, da edukativnim djelovanjem promovišemo ekologiju i turistički potencijal Vrbasa, da našim sugrađanima ponudimo najkvalitetniji kulturni program preko kojega ćemo na jedan zanimljiv način promovisati ekologiju, turizam i kulturu ovog područja. Opšti cilj projekta je da doprinese većoj informisanosti lokalne društvene zajednice o značaju očuvanja životne sredine, a sa posebnim akcentom na promociju ekoturističkog potencijala grada.

 

(BL PORTAL)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.