Jače kontrole umjesto povećanja poreza na nekretnine

Porez na nekretnine na području grada Banja Luka neće biti povećavan u idućoj godini, ali će biti pojačane kontrole, uključujući i obilazak objekata po gradskim naseljima, kako bi identifikovali neprijavljene objekte i time obezbjedilo više novca za brojne infrastrukturne i komunalne potrebe, potvrđeno je u Odjeljenju za finansije.

Odluka o visini poreske stope biće donosena na idućoj sjednici gradskog parlamenta, zakazanoj za 26. decembar. Prema prijedlogu odluke, porez na nekretnine ostaće na ovogodišnjem nivou od 0,20 odsto, s tim da je stopa za proizvodne objekte duplo niža i iznosiće 0,10 odsto.

Prema evidenciji resornog odjeljenja, od 2012. godine, kad je i stupio na snagu Zakon o porezu na nepokretnosti, gradski prihodi po ovom osnovu su se utrostručili, a rast prihoda je evidentan i u ovoj godini. Međutim, procjenjuje se da na području grada još ima veliki broj neprijavljenih objekata, zbog čega će gradska administracija preduzeti brojne aktivnosti kako bi povećala prihode po ovom osnovu.

Gradonačelnik Igor Radojičić ranije je najavio da neće biti povećanja poreske stope, pogotovo što je još u decembru 2016. godine smanjen porez u svim zonama, osim užih gradskih zona.

-Imamo namjeru da držimo nisku stopu poreza,  ali moramo iskontrolisati obuhvat i prijavljivanje objekata – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Tokom ove godine, po ovom osnovu je u gradski budžet uplaćeno 9,2 miliona KM, odnosno dva miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Iako od naredne godine postoji zakonska mogućnost da gradovi preuzmu obračun, naplatu i kontrolu naplate nad porezom na nepokretnosti, gradska administracije je odlučila da, ipak, neće formirati sopstvenu službu za naplatu poreza na nepokretnosti.

Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar ističe da bi preuzimanje ove obaveze od Poreske uprave bilo previše kompleksno, zahtijevalo povećanje broja zaposlenih, značajne organizacione i informatičke pripreme, a time i veća sredstva u budžetu Grada.

-Umjesto toga, koristićemo sve dostupne mogućnosti da što više objekata bude evidentirano, uključujući mogućnost fizičkog obilaska nekretnina na terenu – naglašava Šljivar.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *