Info displeji u centru Banjaluke najavljivaće dolazak autobusa

BANJALUKA – U gradskom jezgru do kraja iduće godine bi trebala bi biti postavljena dva digitalna info displeja koji bi trebali obezbijediti Banjalučanima, ali i posjetiocima u gradu, razne informacije.

Jedan bi trebao da bude na autobuskom stajalištu ispred zgrade glavne „Pošte“, a drugi na stajalištu na Trgu Krajine. Radi se o zajedničkom projektu dva odjeljenja Gradske uprave.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su rekli da se radi o pilot projektu te da se njihov dio posla odnosi na realizaciju planova da se u Banjaluci izgrade prva takozvana “pametna autobuska stajališta”.

– Taj koncept predviđa postavljanje displeja koji bi na jednom dijelu pokazivao koje autobuske linije bi trebale sljedeće da dođu na tu stanicu i u koje vrijeme. Kako bismo realizovali taj projekat aplicirali smo za sredstva IRB – rekao je načelnik tog Odjeljenja Slaviša Sandić.

Slaviša Sandić

Napomenuo je da su u gradskom području utvrdili 22 lokacije sa velikim prometom putnika na linijama javnog autobuskog prevoza, na kojima bi bilo korisno postavljanje ovakvih displeja.

Pošto se radi o projektu koji zahtijeva određena ulagnja za izgradnju, ali i kasnije održavanje, Grad ima ideju kako da taj projekat sam sebe i finansira.

– Dio displeja bi bio namijenjen za najavu redova vožnje dok bi se drugi dio mogao koristiti u komercijalne svrhe. Planiramo taj drugi dio ponuditi putem tendera preduzećima i drugim pravnim licima kao postor za reklamiranje – naveo je Sandić.

Upravo taj komercijlni dio mogao bi biti dio za koji će biti zadužen drugi partner u ovom projektu. U Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku su rekli da bi pored redova vožnje putem ovih digitalnih info displeja korisnici mogli potražiti razne informacije.

– U planu je da bude dostupna mapa grada, informacije o hotelima, kalendar događaja… Kada korisnici kliknu na određen datum moći će, naprimjer, vidjeti da li su planirani koncerti u Banskom dvoru. Slično će biti sa sportskim i drugim manifestacijama – naveo je načelnik tog Odeljenja Neven Stanić.

Naglasio je da će isto tako biti uvrštena i turistička ponuda grada.

– Ako je, naprimjer, neko zainteresovan za odlazak na rafting tu će moći pogledati detalje, ko je zadužen za organizaciju, koliko to košta, pa do toga kako da dođu do lokacije na rijeci Vrbas gdje se takve aktivnosti održavaju – naveo je Stanić.

Uvođenje novih tehnologija

Jedna od strateških ciljeva Grada Banjaluka je da se približi modernim evropskim gradovima koji primjenjuju koncept „Smart city“. Tako se u narednim godinama planiraju baviti infrastrukturnim opremanjem grada na principima smart, odnosno takozvanih pametnih tehnologija u svim oblastima.

Jedna od njih je i regulisanje javnog prevoza, dinamičkog i stacionarnog saobraćaja, koja pored displeja koji će pokazivati vrijeme dolaska autobusa predviđa uvođenje drugih novina kao što je sistem za pokazivanje zauzetosti parkirališta, semaforski uređaji s automatskim prilagođavanjem saobraćajnom opterećenju u realnom vremenu, te podrška upotrebi električnih vozila kroz postavljanje javnih punjača za njih.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: