Banjalučka Psihijatrija: Uslovi nedostojni čovjeka

Od svih klinika u BiH za smještaj osoba sa mentalnim ili psihičkim smetnjama, najlošije je stanje na Klinici za psihijatriju u Banjaluci.

Pokazao je ovo Specijani izvještaj o stanju prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama u BiH, a koji je uradila kancelarija Ombudsmena za ljudska prava BiH.

“Tamo je jako loše stanje. Apelujem na Grad Banjaluku i Ministarstvo zdravlja RS da se stanje na banjalučkoj klinici pod hitno mijenja. Radi se o barakama koje su u užasnom stanju i samo što se nisu srušile. Tamo su naši sugrađani”, podvukao je danas ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović.

On je naglasio da uslovi moraju biti “dostojni čovjeka”.

“Trenutnog stanja treba da se stidimo svi. Ima onih klinika u kojima otpadaju plafoni, smještajni kapaciteti su nikakvi ili je neadekvatna kadrovska popunjenost. Definitvno je jako loše stanje i bude deprimirajuće kada se čita naš izvještaj”, istakao je Mitrović.

Mitrović je ocijenio da je prilično loše stanje i na Psihijatriji na Sokocu, te da je tamo i u Banjaluci situacija “najalarmantnija”.

U izvještaju su izneseni neki šokantni detalji. U dijelu gdje se govori o primjeni fizičke sile u zaštiti osoba sa duševnim smetnjama, naveden je primjer jednog pacijenta koji je bio toliko agresivan da je, i pored fiksiranih ruku i nogu, uspio podići krevet na leđa i tako prošao kroz staklena vrata!

“Fizičko-mehaničke fiksacije rade se u izuzetnim slučajevima, kada je nužno u cilju zaštite pacijenta i okoline. Na nivou Kliničkog centra RS donesen je protokol kojim je, u skladu sa zakonom, propisana procedura fiksacije”, stoji u izvještaju.

Nadalje je navedeno da su zaposleni na banjalučkoj klinici istakli da su bježanja pacijenata veoma česta, jer su “rešetke na prozorima zbog dotrajalosti slabo pričvršćene”.

Na Odjeljenju za detoks, gdje su smješteni ovisnici o narkoticima, odvojene su muške i ženske sobe, u kojima se nalazi po sedam željeznih kreveta. Toalet je takođe odvojen, a u sklopu prostorija odjeljenja je i dnevni boravak.

“Plafon, zidovi i stolarija u ovim prostorijama su u lošem stanju, zbog čega ih je teško zagrijati. Prozori su osigurani rešetkama, a pacijenti se ‘drže pod ključem’. Prilikom posjete, u dnevnom boravku zatečene su dvije osobe koje se liječe od ovisnosti o heroinu i iz razgovora sa njima zaključeno je da, iako uslovi boravka nisu najbolji, ipak iznose pohvale za osoblje sa kojima dolaze u kontakt”, naveo je ombudsmen.

Kada je u pitanju Odjeljenje za alkoholizam, takođe se ističe da su podovi, stolarija i plafon “u veoma lošem stanju”.

“Namještaj je dotrajao. Posebno je loše stanje sanitarnog čvora. Prilikom ulaska na odjeljenje osjeti se vlaga i neugodan miris u prostorijama”, stoji u izvještaju, a dodaje se da je bolje stanje u Odjeljenju za djecu, koje nije u montažnom dijelu, kao prethodna dva.

Na banjalučkoj Klinici za psihijatriju je zaposleno 116 radnika, od čega 19 ljekara, šest psihologa, 66 medicinskih sestara – tehničara, šest psihologa i dva socijalna radnika.

Reforma zdravstvenog sistema sa ciljem da se obezbijedi djelovanje psihijatrije u zajednici, kroz formiranje centara za mentalno zdravlje i jačanje primarne zdravstvene zaštite, imala je za rezultat smanjenje broja posteljnih kreveta na Klinici za psihijatriju, sa ranijih 200, na sadašnjih stotinu kreveta.

 

Izvor:(Mondo.ba)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *